הגורמים לנקודות חן: מנגנונים, מניעה ומה שחשוב לדעת

הגורמים העיקריים להיווצרות נקודות חן – חשיפה לשמש, גנטיקה וגיל

הגורמים לנקודות חן: מנגנונים, מניעה ומה שחשוב לדעת

קודם כל, הגורמים העיקריים להופעת נקודות חן נובעים משילוב של נטייה גנטית (תורשה) וחשיפה לגורמים סביבתיים, בעיקר קרינת השמש (UV). לידע כללי ובקצרה, נקודות חן נוצרות מהתרבות מקומית של תאי מלנוציטים (תאי צבע) בעור. בעוד שהגנטיקה קובעת את הפוטנציאל הבסיסי להופעת נקודות חן, חשיפה לשמש יכולה להמריץ את היווצרותן של נקודות חדשות ולהשפיע על אלו הקיימות. באם חשוב לכם להבין מדוע נקודות חן נוצרות, מה הם הגורמים לנקודות חן חדשות, וכיצד ניתן לזהות שינויים בנקודות החן אשר עלולים להצביע על בעיה כלשהי. בהמשך המאמר נרחיב ונסביר באופן מפורט יותר על כל אחד מהגורמים הללו והמנגנונים המעורבים בהיווצרותן.

מדוע נוצרות נקודות חן?

כפי שציינו לפני, נקודות חן אלו הם ריכוזים של תאי מלנוציטים. במצב רגיל ותקין, תאים אלו מפוזרים באופן די אחיד ברקמות העור. אך כאשר יש ריכוז גבוה של תאים אלו במיקום ספציפי בעור, אזי נוצרות נקודות חן. הסיבות העיקריות להיווצרות נקודות חן הן: גנטיקה / תורשה – הנטייה להופעת נקודות חן, כמו גם הכמות והמאפיינים להן מושפעת במידה רבה מהגנטיקה אותה אנו ירשנו מהורינו. אלו אשר יש להם היסטוריה משפחתית (אמא, אבא, סבא וסבתא) של נוכחות נקודות חן מרובות נוטים יותר ברוב המקרים לפתח אותן בעצמם.
תורשה גנטית והשפעתה על הופעת נקודות חן בעור
גנטיקה היא אחד הגורמים המרכזיים להיווצרות נקודות חן, כאשר תורשה משפחתית משפיעה על כמות ומאפייני הנקודות בעור.
חשיפה לשמש – קרינת השמש (UV) הינה הגורם המרכזי עבור היווצרות נקודות חן בעור, בעיקר נקודות חן אשר הופיעו לנו במהלך תקופת הילדות וגיל ההתבגרות. חשיפה לשמש ממריצה את תאי המלנוציטים לייצר יותר מלנין (התהליך שמתרחש גם בזמן השיזוף), דבר אשר יכול להביא לידי התקבצות תאי מלנוציטים להתרבות ולהתקבץ יחד.

למה מופיעות נקודות חן חדשות?

בעוד שברוב המקרים נקודות החן מופיעות עד גיל 20-30, זה לא נדיר שנקודות חן חדשות יופיעו גם בגיל מבוגר יותר. הסיבות לכך דומות בחלקן לגורמים הראשוניים אשר ציינו לפני, אך הן כוללות גם גורמים נוספים כגון:
  • שינויים הורמונליים – בתקופות בהן מתקיימים שינויים הורמונליים משמעותיים, כגון הריון או גיל ההתבגרות, שינויים אלה יכולים לעיתים לעורר הופעה של נקודות חן חדשות או לגרום לשינוי בנקודות חן קיימות (למשל, לגרום להתכהות או לצמיחה בגודלן).
  • חשיפה תדירה לשמש – כפי שכבר ציינו, חשיפה מתמשכת לשמש לאורך החיים ממשיכה להוות גורם משמעותי להופעת נקודות חן חדשות (גם באם אתם לא מאלה הנחשבים כחובבי שיזוף), חשיפה כרונית לקרינת השמש עלולה במקרים רבים לעודד הופעת נקודות חן חדשות.
  • גיל – תופעה ידועה הינה שכחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי של העור, עשויות להופיע נקודות חן חדשות. לעיתים הן מופיעות יחד עם פיגמנטציה נוספת הנקראת – כתמי גיל.
  • מערכת חיסונית – במצב בו מתקיימים שינויים בתפקוד המערכת החיסונית (למשל, עקב טיפולים מדכאי חיסון וכדומה). שינויים אלו עשויים להיות קשורים להופעת נגעי עור חדשים, כגון נקודות חן.
חשיפה לקרינת UV והקשר להיווצרות נקודות חן בעור
הגנה על העור מקרינת UV באמצעות קרם הגנה יכולה להפחית את הסיכון להיווצרות נקודות חן ושינויים עוריים.

סוגי נקודות חן נפוצים

חשוב להבחין בין 2 סוגים שונים של נקודות חן, מכיוון שלנקודות חן יש מאפיינים שונים ורמת סיכון שונה:
  1. נקודות חן רגילות (נבוס שכיח) – אלו הן הנקודות השכיחות ביותר. הן בדרך כלל קטנות (פחות מ-6 מ"מ), הן סימטריות (עגולות), בעלות גבולות ברורים וצבע אחיד (חום, שחור, ורוד). נקודות אלו יכולות להיות שטוחות או בולטות. 99% מנקודות אלו אינן מהוות סכנה בריאותית (אך כמובן כל נקודה יש לבדוק אצל רופא עור אחת לשנה או טרם הסרה).
  2. נקודות חן אטיפיות (נבוס דיספלסטי) – אלו הן נקודות חן אשר נוטות להיות גדולות יותר מנקודות חן רגילות, הן בעלות צורה לא סימטרית (לא עגולות סימטריות), בעלות גבולות לא ברורים, וצבע לא אחיד (גוונים שונים של חום, שחור ואדמדם באותה הנקודה). למרות שרוב נקודות חן אלו אינן סרטניות, אנשים עם נקודות חן אטיפיות ובכמות גדולה נמצאים בסיכון מוגבר יותר לפתח מלנומה (סרטן העור) בעתיד, בין באם בתוך נקודה קיימת או באזור עור אחר. לפיכך, נקודות חן אלו יש לבצע מעקב קפדני אצל רופא העור כמו גם לשמור על העור מפני גורמים המעוררים סרטן.

כיצד ניתן למנוע (או להפחית) הופעת נקודות חן?

במציאות לא ניתן באמת למנוע לחלוטין הופעת נקודות חן, במיוחד כאלו אשר נוצרות מגנטיקה, אך כמובן שניתן להפחית את הסיכון להופעת נקודות חדשות הנגרמות מחשיפה לשמש (גורם מרכזי ליצירת נקודות חן) ולזהות שינויים מוקדמים. הפעולות שניתן לבצע הינן:
  • הגנה איכותית מהשמש – זהו האמצעי החשוב ביותר להפחתת הופעת נקודות חן. משרד הבריאות ממליץ על הגנה נכונה מפני קרינת שמש כאמצעי מרכזי להפחתת הסיכון להיווצרות נקודות חן ושינויים בעור. מידע נוסף ניתן למצוא באתר משרד הבריאות בנושא הגנה מהשמש.
  • שימוש בקרם הגנה בעל מקדם גבוה – מומלץ למרוח קרם הגנה בעל מקדם הגנה (SPF) גבוה (30 לפחות, רצוי 50), רחב טווח (מגן מ-UVA ו-UVB), בכל פעם שאתם יוצאים חשופים לאור השמש, גם בימים מעוננים (במיוחד בישראל שבה החורף משופע בימי שמש). מומלץ למרוח שכבה חדשה כל שעתיים / שלוש. הקפידו למרוח גם לאחר הזעה (באם בפעילות גופנית או מסיבה אחרת) או לאחר יציאה ממים (ים, בריכה, מקלחת).
  • ביגוד מתאים – לבישת חולצות ארוכות, מכנסיים ארוכים וכובע רחב שוליים. אלו אמצעים יעלים להפחתת הסיכוי להופעת נקודות חן או הדגשת הקיימות.
  • משקפי שמש – עוזרות להגן על העיניים וגם על העור העדין מסביבן.
  • צל – הימנעות מחשיפה ישירה לשמש, במיוחד בשעות השיא (בדרך כלל 10:00-16:00). השתדלו להימצא באזור מוצל ומוגן.
  • הימנעות ממיטות שיזוף – מיטות שיזוף פולטות קרינת UV מרוכזת ומסוכנת. אז מעבר לסכנה הבריאותית הישירה, הן גם יכולות לעורר היווצרות נקודות חן חדשות להוות מפגע אסתטי.
  • בדיקה עצמית סדירה – מומלץ לבדוק את העור באופן קבוע (לפחות פעם בחודש / חודשיים) לאיתור נקודות חן חדשות או שינויים מסוימים בנקודות קיימות. היעזרו בבני משפחה, בן / בת זוג או חברים. במקרים בהם אתם לבד השתמשו במראה כדי לבדוק אזורים שקשה לראות (כמו הגב).
  • בדיקת רופא עור – מומלץ לגשת לרופא עור לטובת בדיקה שגרתית אחת לשנה, או בתדירות גבוהה יותר באם יש לכם גורמי סיכון כגון: עור בהיר, נקודות חן מרובות / אטיפיות, היסטוריה אישית או משפחתית של סרטן עור וכדומה.
לתשומת לבכם, לפני הסרת נקודת חן, מומלץ לבצע בדיקת נקודות חן מקצועית על מנת להעריך את מצבה והצורך בהמשך טיפול.

סיכום

נקודות חן הן תופעה טבעית ושכיחה מאוד, נקודות חן קיימות בגופנו בעיקר משילוב של נטייה גנטית וחשיפה לשמש. הופעת נקודות חן חדשות יכולה לנבוע מחשיפה נוספת לשמש, שינויים הורמונליים או תהליך ההזדקנות הטבעי של העור. הדרך היעילה ביותר להפחית הופעת נקודות חדשות הנגרמות מתאני הסביבה החיצונית היא הגנה קפדנית ואיכותית מפני השמש. בנוסף, מודעות לעור גופנו ובדיקות עצמיות תדירות, יחד עם מעקב אצל רופא עור, הן המפתח לזיהוי מוקדם של שינויים חשודים שעלולים להצביע על התפתחות סרטן העור. למידע נוסף על חשיבות האבחון המוקדם של נגעי עור ושומות, ניתן לעיין באתר האגודה למלחמה בסרטן. באם אתם מעוניינים להיפטר מנקודות חן מבחינה אסתטית. אזי, הליך הסרת נקודות חן בלייזר (טכנולוגיה עדיפה מכל שיטה אחרת) יכולה להוות פתרון איכותי ומומלץ. אך כמובן, כל רצון להסרה של נקודות החן. יש לגשת לרופא עור לטובת אבחון. באם אתם מבחינים בנקודת חן חדשה או בשינוי בנקודה קיימת (בגודל, צורה, צבע, גבול, או באם היא מגרדת, מדממת או כואבת), יש לפנות לרופא עור בהקדם. למידע מקיף על שיטות הטיפול וההסרה – קראו את המדריך המלא להסרת נקודות חן שהכנו עבורכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לקבלת פרטים והצעת מחיר טלפונית - שירות מהיר

לנוחיותכם ניתן גם לפנות ישירות ובמהירות לוואטסאפ שלנו 24/7