נקודות חן, רובן המכריע של נקודות החן אינן מהוות סכנה בריאותית לגופנו. אך יחד עם זאת, חלק קטן מנקודות החן עלול לעבור שינויים ולהפוך לחשודות, ובמקרים מסוימים הן אף יכולות להתפתח למלנומה – סוג אגרסיבי ומסוכן של סרטן העור. לכן, מודעות לסימנים המחשידים והיכרות עם הגוף שלנו בכלל והעור בפרט הינה קריטית לגילוי מוקדם של נקודות חן אלו, גילוי מוקדם משפר משמעותית את סיכויי המניעה וטיפול (באם קיים צורך) עבור נקודות חן חשודות. במאמר זה אנו נסקור בהרחבה את נושא נקודות החן החשודות, הסימנים שיש לשים אליהם לב, ההבדל בין נקודת חן רגילה, טרום-סרטנית וסרטנית, וחשיבות המעקב והבדיקה הרפואית.
תוכן עניינים
מה הופך נקודת חן ל"חשודה"? גישת ה-ABCDE
הדרך המקובלת והיעילה ביותר כיום להעריך באם נקודת חן היא חשודה מתבססת על גישת ה-ABCDE, אשר הם ראשי תיבות של חמישה קריטריונים מרכזיים: א-סימטריה (Asymmetry), גבול (Border), גוון (Color), קוטר (Diameter), התפתחות/שינוי (Evolving/Evolution). בנוסף לכללי ה-ABCDE, חשוב לשים לב לכל נקודת חן או נגע עורי שנראים חריגים, באם הם שונים משאר הנגעים על הגוף, או באם הם עוברים או עברו שינוי כלשהו. יחד עם זאת, לפני שמבינים מה הופך נקודת חן לחריגה או חשודה, כדאי להכיר את המבנה והסוגים השונים של נגעים עוריים — במדריך הבא תמצאו הסבר ברור על מה זה נקודות חן ומה ההבדל ביניהן לבין נגעים אחרים.
נקודות חן מסוכנות – תמונות
חשוב לנו להדגיש!! אין להסתמך על התמונות והתיאורים המובאים כאן בלבד לטובת אבחון עצמי. אם אתם מודאגים מנקודת חן מסוימת, הפנייה לרופא עור היא הצעד הנכון והבטוח ביותר. עם זאת, ניתן לקבל מושג כיצד נקודות חן מסוכנות (מלנומה) עשויות להיראות בהתאם לקריטריונים (ABCDE) שהוזכרו קודם ולפי התמונות המובאות מטה.

נקודת חן סרטנית – סימנים
נקודת חן סרטנית היא למעשה מלנומה שהתפתחה בתוך נקודת חן קיימת או הופיעה כנקודת חן חדשה. הסימנים של נקודת חן סרטנית הם בעיקר אלו המתוארים בגישת ה-ABCDE אך יחד עם זאת קיימים סימנים נוספים אשר יכולים להצביע על חשד למלנומה כגון:
- דלקת או אדמומיות סביב הנקודה – אזור אדום ונפוח המקיף את נקודת החן.
- שינוי במרקם – נקודת החן הופכת קשה למגע, או בעלת מרקם גבשושי או קשקשי.
- "סימן הברווזון המכוער" – נקודת חן שנראית שונה באופן מובהק מכל שאר נקודות החן בגופכם.
חשוב לזכור שלא כל שינוי בנקודת חן מעיד בהכרח על סרטן. לעיתים נקודות חן משתנות באופן טבעי, במיוחד בגיל ההתבגרות או במהלך הריון (שינוי הורמונלי). עם זאת, כל שינוי אשר מעלה חשד מצדיק בדיקה על ידי רופא עור מומחה, אשר יכול להשתמש בדרמוסקופ (מכשיר אופטי מיוחד) לבחינה מדוקדקת יותר ולהחליט אם יש צורך בביופסיה (דגימת רקמות) על מנת לקבל תשובה וודאית.
נקודת חן טרום-סרטנית
המונח "נקודת חן טרום-סרטנית" מתייחס לרוב לנבוס דיספלסטי (Dysplastic Nevus), הידוע גם כנקודת חן א-טיפית (Atypical Mole). נקודות חן אלו אינן סרטניות בעצמן, אך אלו אשר יש להן אותן, הן מהוות גורם סיכון מוגבר להתפתחות מלנומה. אנשים עם נקודות חן אלה, ובמיוחד אנשים אשר יש להם היסטוריה משפחתית של מלנומה, נמצאים ברמת סיכון גבוהה יותר.
נקודת חן טרום סרטנית חולקת לעיתים מאפיינים דומים לאלו של מלנומה, אך במידה פחותה. נקודות חן אלו נוטות להיות:
- גדולות יותר מנקודות חן רגילות (לרוב מעל 5-6 מ"מ).
- בעלות גבולות לא ברורים ומטושטשים.
- בעלות גוון לא אחיד, עם ערבוב של מספר גוונים (כגון, חום בהיר וכהה, ולעיתים אף גוון ורדרד).
- לרוב הן שטוחות, או בעלות מוקד מעט מורם מעל הפני העור ושוליים שטוחים (צורה המזכירה "ביצת עין").
האבחנה בין נקודת חן טרום סרטנית למלנומה מוקדמת יכולה להיות מאתגרת ודורשת מומחיות של רופא עור. הטיפול בנקודות חן אלו תלוי במספרן, במראה שלהן, בהיסטוריה האישית והמשפחתית של המטופל/ת. לעיתים רופא העור ימליץ על מעקב קפדני בלבד, ולעיתים, במיוחד אם הנקודה חשודה במיוחד או שעברה שינוי, רופא העור יפנה לביצוע הסרה כירורגית מלאה של נקודת החן ושליחתה לבדיקה פתולוגית (ביופסיה) כדי לשלול מלנומה.
חשוב להבחין בין נקודת חן טרום סרטנית לבין נגעים טרום-סרטניים אחרים של העור, כמו קרטוזיס אקטינית (Actinic Keratosis), אשר הינו נגע מחוספס וקשקשי הנגרם מחשיפה כרונית לשמש ונחשב למצב טרום-סרטני של סרטן עור מסוג קרצינומה של תאי קשקש (SCC), ולא מלנומה. כדי להעמיק את הידע בנושא וללמוד כיצד לבצע בדיקות עצמיות, מומלץ לעיין במדריך של האגודה למלחמה בסרטן לגילוי מוקדם של סרטן העור:
גורמי סיכון למלנומה
מעבר למאפייני נקודות החן עצמן, ישנם גורמי סיכון נוספים המגבירים את הסיכוי לפתח מלנומה:
- עור בהיר, שיער בלונדיני/ג'ינג'י ועיניים בהירות –אלו המאפיינים של אנשים אשר נוטים להישרף בקלות בשמש ולכן יש לה השפעה חזקה על רקמות העור.
- ריבוי נקודות חן – מעל 50-100 נקודות חן רגילות, או נוכחות של נגעים טרום סרטניים חשודים נוספים.
- היסטוריה של כוויות שמש חמורות – במיוחד בגיל הילדות ובגיל ההתבגרות.
- חשיפה מרובה לשמש או למיטות שיזוף.
- היסטוריה אישית או משפחתית של מלנומה או סוגי סרטן עור אחרים.
- מערכת חיסונית מוחלשת – עקב מחלה או טיפולים רפואיים (כמו לאחר השתלת איבר).
למידע נוסף על סוגי נקודות חן והקשר שלהן למלנומה, ניתן לבקר באתר העמותה הישראלית לסרטן העור:

חשיבות הגילוי המוקדם, המניעה והמעקב
כאן חשוב שתדעו שהבשורה הטובה היא שמלנומה הניתנת לגילוי מוקדם היא לרוב בת ריפוי מלא באמצעות הסרה כירורגית פשוטה יחסית. אך ככל שהאבחון מתעכב והגידול חודר עמוק יותר לשכבות העור, כך הסיכון להתפשטות גרורתית לאיברים אחרים עולה, והטיפול הופך מורכב יותר ופחות יעיל.
לכן, ישנה חשיבות עליונה לשני צעדים עיקריים אשר אתם צריכים לנקוט:
- מניעה:
- הגנה מפני השמש: שימוש קבוע בקרם הגנה איכותי ורחב טווח (UVA+UVB) עם מקדם הגנה גבוה (30 לפחות), לבישת ביגוד מתאים (חולצות ארוכות, כובע רחב שוליים), משקפי שמש ושהייה בצל בשעות שיא קרינת השמש (10:00-16:00).
- הימנעות ממיטות שיזוף: מיטות אלו עד כמה שהן נראות תמימות לעומת השמש. הן פולטות קרינת UV מזיקה והן מגבירות משמעותית את הסיכון לסרטן העור.
- בדיקה עצמית ומקצועית:
- בדיקה עצמית חודשית: הכירו את העור שלכם! בדקו את כל אזור בגופכם, כולל אזורים שקשה לראות (גב, קרקפת, בין אצבעות הרגליים, אזורים אינטימיים), בעזרת מראה או בן/בת זוג. חפשו נקודות חן חדשות או שינויים בנקודות קיימות לפי כללי ה-ABCDE.
- בדיקת רופא עור שנתית: מומלץ לכל אדם, ובפרט לאנשים בסיכון גבוה, לעבור בדיקה יסודית של כל נקודות החן על ידי רופא עור מומחה לפחות פעם בשנה. הרופא יכול להשתמש בדרמוסקופיה לאבחון מדויק יותר וליצור "מיפוי נקודות חן" למעקב אחר שינויים לאורך זמן. בדיקה מעין זו יכולה להציל חיים!!
סיכום
נקודות חן הן חלק טבעי מהעור שלנו, ורובן אינן מהוות סכנה. עם זאת, מודעות לשינויים ולסימנים חשודים היא המפתח לגילוי מוקדם של מלנומה, סרטן עור שעלול להיות קטלני אם אינו מאובחן ומטופל בזמן. כללי ה-ABCDE (א-סימטריה, גבול, גוון, קוטר, התפתחות) מהווים כלי עזר חשוב להערכה ראשונית וחשוב להקפיד לבצע אותן, אך הם אינם תחליף לבדיקה מקצועית. נוכחות של נקודות חן טרום-סרטניות מצריכה מעקב קפדני יותר אצל רופא עור בקופת חולים בה אתם חברים.
הקפדה על אמצעי הגנה מפני השמש, ביצוע בדיקות עצמיות סדירות, ופנייה לרופא עור לבדיקות תקופתיות ולכל חשד שעולה – כל אלו צעדים חיוניים לשמירה על בריאות העור ולהבטחת טיפול יעיל ומהיר במקרה הצורך. זכרו, בכל הנוגע לנקודות חן חשודות, ערנות ופנייה בזמן יכולות להציל חיים. באם נמצא כי נקודת החן חשודה או בלתי תקינה – ייתכן שהרופא ימליץ על הסרה. למידע נוסף על שיטות ההסרה, יתרונות וחסרונות, מומלץ לעיין במדריך המלא שלנו על הסרת נקודות חן.
שאלות ותשובות נפוצות על נקודות חן חשודות
מה ההבדל בין נקודת חן רגילה לנקודת חן טרום-סרטנית?
נקודת חן רגילה היא לרוב קטנה, סימטרית ובעלת צבע אחיד. לעומתה, נקודת חן טרום-סרטנית (נבוס דיספלסטי) עשויה להיות גדולה יותר, לא סימטרית, בעלת גוון משתנה וגבולות מטושטשים – והיא דורשת מעקב רפואי קבוע עקב הסיכון להתפתחות מלנומה.
האם כל שינוי בנקודת חן מצריך בדיקה אצל רופא?
לא כל שינוי מעיד על בעיה, אך כל שינוי בגודל, צבע, צורה או מרקם של נקודת חן – במיוחד אם הוא מתרחש במהירות – מצריך בדיקה מקצועית אצל רופא עור בהקדם, על מנת לשלול סיכון למלנומה.
מהם סימני האזהרה של נקודת חן סרטנית לפי גישת ABCDE?
הסימנים כוללים:
Asymmetry – חוסר סימטריה
Border – גבול לא אחיד
Color – גוונים משתנים
Diameter – גודל מעל 6 מ"מ
Evolution – כל שינוי נראה לעין
זיהוי מוקדם של תסמינים אלה עשוי להציל חיים.
באיזו תדירות מומלץ לבדוק נקודות חן בגוף?
מומלץ לבצע בדיקה עצמית חודשית של העור (כולל אזורים נסתרים), ובמקביל בדיקה מקצועית אצל רופא עור פעם בשנה – במיוחד לאנשים בעלי ריבוי נקודות חן או רקע משפחתי של סרטן עור.
מה הקשר בין קרינת שמש לנקודות חן חשודות?
חשיפה מרובה לקרינת UV מהשמש או ממיטות שיזוף פוגעת בתאי העור ועלולה לגרום להתפתחות שינויים מסוכנים בנקודות חן, ולכן היא אחד מגורמי הסיכון המרכזיים למלנומה. הקפדה על הגנה מהשמש מפחיתה משמעותית את הסיכון.