הסרת נקודות חן - המדריך המלא | שיטות, מחירים, השוואה בין קופות החולים מכבי, כללית, מאוחדת, סיכונים ומה שחשוב לדעת
דף הבית » הסרת נקודות חן - המדריך המלא | שיטות, מחירים, השוואה בין קופות החולים מכבי, כללית, מאוחדת, סיכונים ומה שחשוב לדעת

נקודות חן הן פיגמנט שכיח ביותר בעור גופנו, הן מופיעות לרוב האנשים ברמות שונות שונות. בעוד שרוב נקודות החן אינן מזיקות כלל, חלק מהנקודות עלולות להוות דאגה מסיבות רפואיות או אסתטיות. העמקה במה הן נקודות חן, מה הגורמים, שיטות ההסרה השונות והשיקולים בעד ונגד הליך הסרת נקודות חן, האם בכלל כדאי להסיר נקודת חן? כל אלו נחוצים לדעת על מנת שתקבלו את ההחלטה הנכונה והטובה עבורכם. לכן חשוב לנו להביא בפניכם מאמר מקיף זה אשר נועד לתת לכם את כל המידע הנחוץ בנושא הסרת נקודות חן, תוך שימת דגש על האספקט הרפואי, האסתטי, הסכנות והיתרונות של כל שיטה, טווחי מחירים והמלצות כיצד לבחור קליניקה מקצועית ואמינה.
אנו ממליצים לכם בחום לקרוא את המאמר עד סופו על מנת שיהיו לכם את הכלים לקבל החלטה מושכלת ונכונה עבורכם.
תוכן עניינים
נקודות חן - רקע
נקודות חן (Moles, Beauty Marks) הן למעשה הצטברות של פיגמנט עקב ריבוי תאים מלנוציטים (אלו התאים האחראים לייצור המלנין ברקמות העור). נקודות חן יכולות להופיע בכל גיל, אך רובן מופיעות במהלך הילדות, גיל ההתבגרות ולאחר גיל 40. כמות הנקודות החן והיכן הן יוצאות משתנה בין כל אחד ואחת. שכן הופעתן מושפעת באופן ישיר מגורמים גנטיים והשפעה חיצונית סביבתית (בעיקר שיזוף \ חשיפה מוגברת לשמש). למידע כללי על סוגי נקודות חן, גורמי ההופעה שלהן ומשמעותן – מומלץ לקרוא גם את המאמר המלא בנושא נקודות חן.
מה זה נקודות חן?
נקודת חן היא למעשה נגע עור שפיר של תאים בעלי פיגמנט בעור. נקודות אלו יכולות להופיע כנקודות חן קטנות, נקודות חן שטוחות או בולטות, ונקודות גדולות. הגוון שלהן יכול לנוע מחום בהיר מאוד ועד שחור כהה, צורתן יכולה להיות עגולה, אליפסה או אסימטרית. מרקם עורן יכול להיות חלק, מחוספס ללא שיער או עם שיער. למידע מעמיק יותר על ההגדרה הרפואית, מאפייני הצבע, המרקם וסוגי נקודות החן, מומלץ לקרוא גם את המאמר "מה זה נקודות חן?" שבו תמצאו הסברים ביולוגיים וסימנים שחשוב להכיר.
קיימים סוגים שונים של נקודות חן, ביניהם:
- נקודות חן מולדות (Congenital Nevi) – נקודות חן אשר אנו נולדים עימן.
- נקודות חן נרכשות (Acquired Nevi) – נקודות חן הנוצרות במהלך חיינו.
- נקודות חן כחולות (Blue Nevi) – נקודות חן בעלות גוון כחול כתוצאה ממיקום עמוק יותר של המלנוציטים ברקמות עור.
- נקודות חן שפיציות (Spitz Nevi) – כאן מדובר בסוג של נקודת חן שפירה המופיעה בעיקר בגיל הילדות. בעלת מראה פחות אופייני של נקודת חן.
- נקודות חן דיספלסטיות (Dysplastic Nevi) – נקודות חן בעלות מראה לא שיגרתי, לרוב הן יהיו גדולות יותר מנקודות חן ממוצעות ובעלות גבולות לא סימטריים וצבען בעל מספר גוונים. נקודות חן אלו דורשות מעקב קפדני יותר בשל פוטנציאל מוגבר להתפתחות מלנומה (סרטן העור).
מה ההבדל בין נקודות חן לשומות?
אכן שאלה טובה, אבל התשובה די פשוטה. המונחים "נקודות חן" ו"שומות" משמשים אנשים רבים לעיתים קרובות לתיאור אותו הדבר – נגע עור קטן וכהה. יחד עם זאת, מבחינה רפואית ולעיתים גם בהבנה הרווחת, קיים הבדל מסוים בין המושגים.
- נקודות חן – בדרך כלל, המונח "נקודות חן" מתייחס באופן ספציפי למה שברפואה נקרא "נבוס" (Nevus). מדובר בריכוז מקומי של תאים יוצרי פיגמנט (צבע) הנקראים מלנוציטים. נקודות חן מופיעות לרוב ככתמים קטנים, הן שטוחות או בולטות מעט, בעלות גוון אחיד (חום, שחור, ורדרד) וגבולות ברורים. הן יכולות להיות מולדות או נרכשות. רוב נקודות החן שפירות (לא סרטניות), אך כמובן שחשוב לעקוב אחריהן ולשים לב לשינויים בהן.
- שומות – המונח "שומות" הינו כללי ורחב יותר. הוא יכול גם להתייחס לנקודות חן (נבוס), אך לעיתים קרובות משמש בשפה העממית לתיאור מגוון רחב יותר של נגעי עור או בליטות שונות שאינן בהכרח נקודות חן קלאסיות. לדוגמה:
- פפילומות / סרחי עור (סקין טאג) – בליטות עור קטנות ורכות, לרוב בצבע העור או מעט כהות יותר, המחוברות לעור בגבעול דק.
- סבוריאה קרטוזיס – נגעים שפירים, לרוב מחוספסים דמויי יבלת, שיכולים להופיע בגווני חום או שחור, נפוצים יותר בגיל מבוגר.
- נגעי עור אחרים – לעיתים המונח "שומות" משמש גם לתיאור נגעים שפירים אחרים או אפילו נגעים הדורשים בירור רפואי אך לא אובחנו בצורה מקצועית וחד משמעית.
אז מה ההבדל המרכזי? "נקודות חן" הוא לרוב מונח ספציפי יותר המתאר נבוס מלנוציטרי (ריכוז תאי צבע), בעוד ש"שומות" הוא מונח רחב יותר, שיכול אף לכלול נקודות חן אך גם סוגים שונים של בליטות ונגעי עור אחרים.
הגורמים לנקודות חן
הגורם העיקרי להופעת נקודות חן בעור הינו היווצרות מוגברת של מלנוציטים באזור ספציפי בעור. הגורמים הנפוצים להליך זה הינם:
- תורשה – נטייה משפחתית בעלת תפקיד מרכזי בכמות נקודות החן שיש לכל אדם ואדם. שכן במקרים בהם להורים או לאחים ולאחיות שלנו קיימת נוכחות של מספר רב של נקודות חן, סביר להניח שגם לנו ולילדנו תהייה היווצרות דומה.
- הורמונליות – שינויים הורמונליים בתקופות כגון גיל ההתבגרות ובמהלך היריון עלולים להוביל להופעת נקודות חן חדשות או שינוי של נקודות חן קיימות.
- חשיפה מוגברת לשמש – חשיפה מוגברת לשמש (קרינת UV בעיקר), במיוחד בגילאים מתחת לגיל 20, מעלה את הסיכוי להיווצרות נקודות חן חדשות ואף עלולה לגרום לשינויים וסיכונים בריאותיים בנקודות חן קיימות. לכן מומלץ לעשות שימוש תדיר במקדם הגנה איכותי עבור מניעת נזקי השמש ולהפחתת הסיכון להתפתחות עוד נקודות חן וסרטן.
- גיל – כיום ידוע שרוב נקודות החן יופיעו בגופנו עד גיל 20, אך כמובן שהן גם יכולות להופיע ולצמוח גם בגילאים מאוחרים יותר.
לפני שניגשים לבחון את אפשרויות הסרת נקודות חן, חשוב להבין מהם הגורמים המרכזיים להיווצרותן. תוכלו לקרוא בהרחבה על כך במאמר שהכנו עבורכם: הגורמים לנקודות חן.
שיטות הסרה
כיום לשמחתנו קיימות מספר שיטות מקצועיות ויעילות עבור הסרת נקודות חן, הבחירה בשיטה המתאימה והרצויה תלויה בגודל נקודת החן, מיקומה, מאפייניה ובשיקול באם מדובר בהסרה מבחינה רפואית או אסתטית. למידע מפורט על כל אחת מהשיטות כולל יתרונות, חסרונות והתאמה לסוגי נקודות חן – ראו את מדריך שיטות הסרה נקודות חן שהכנו עבורכם. בנוסף, אנו נרחיב גם כאן עבורכם על כל שיטה ושיטה כולל היתרונות והחסרונות שלהן. השיטות העיקריות להסרת נקודת חן הן:
- ניתוח – ניתוח הינו חיתוך כירורגי של נקודות חן, בשיטה זו משתמשים במיוחד באם קיים חשד לממאירות ויש צורך בביופסיה. בהליך זה, רופא פלסטיקאי מסיר את נקודת החן הנראית לעין, ולעיתים גם את רקמות העור הבריאות סביבה, זאת על מנת להבטיח הסרה מלאה של תאים חריגים, באם אכן קיימים. היקף החיתוך תלוי במידת החשד הקליני וברדיוס נקודת החן. לאחר החיתוך, נעשה לעיתים שימוש בתפרים פנימיים נמסים ברקמות העור העמוקות, ועבור רקמת העור החיצונית סוגרים באמצעות תפרים חיצוניים. התפרים החיצוניים לרוב יוסרו לאחר מספר ימים עד מספר שבועות. זאת להיקף הפרוצדורה שבוצעה.
יתרונות:
- הסרה מלאה – שיטה זו מאפשרת הסרה מוחלטת של נקודת החן, כולל השורשים והתאים שלה, דבר אשר מפחית משמעותית את הסיכון לחזרתה.
- ביופסיה – רקמות נקודת החן אשר הוסרה נשלחות לבדיקה מיקרוסקופית במעבדה פתולוגית (ביופסיה). בדיקה זו באה כדי לאבחן את סוג נקודת החן, לבדוק נוכחות של תאים סרטניים (מלנומה או סוגי סרטן עור אחרים) ולקבוע את היקף חדירת התאים החריגים (באם אכן יש). בדיקה זו בעלת חשיבות למעקב, טיפול ומניעת סרטן.
- התאמה לכל מאפייני הנקודות חן – שיטה זו מתאימה עבור כל סוגי נקודות חן באם הן גדולות, קטנות, בולטות או שטוחות.
חסרונות:
- צלקת – בכריתה כירורגית כמעט תמיד תישאר צלקת בצורת קו, שאמנם הצלקת דוהה עם הזמן אך עדיין היא תהייה גלויה פיזית. היקף הצלקת הוא בדרך כלל בהתאמה לגודל נקודת החן שהוסרה, ברוב המקרים צלקת באזור חשוף (כגון, בפנים) תהווה מטרד ומפגע אסתטי. כמו גם לקחת בחשבון שלעיתים (רחוקות) עלולה להתפתח צלקת קלואידית או היפרטרופית (צלקת עבה ובולטת).
- הליך פולשני – שיטה זו נחשבת כפולשנית ביותר והאגרסיבית ביותר משאר השיטות. כן נעשה חיתוך פיזי של רקמות העור ונעשה שימוש בתפרים.
- הליך ההחלמה – הליך וזמן ההחלמה בשיטה זו הינם המטרידים והארוכים ביותר. זאת בגלל שיש צורך בהסרת התפרים והחלמה מלאה של האזור. לרוב הליך ההחלמה אורך מספר חודשים בין 3 – 6 חודשים.
- גילוח (Shave Excision) – גילוח לרוב הינה שיטה יעילה עבור הסרת נקודות חן שטוחות או בולטות מעט. בהליך זה רופא פלסטיקאי משתמש בסכין בעלת להב חד במיוחד כדי "לגלח" את נקודת החן מעל פני העור. עומק החדירה מוגבל אך ורק לשכבות העור העליונות (האפידרמיס והדרמיס העליון). לאחר ההליך, נוצר מעין פצע שטוח או שקוע מעט. לפעמים, הרופא יבצע מעין צריבה קלה באמצעות מחט חשמלית באזור המטופל על מנת לעצור דימום קל ולזרז את הליך ההחלמה.
יתרונות:
- זמן טיפול – ההליך ההסרה עצמו לרוב ייקח דקות ספורות.
- רמת פולשניות מופחתת – ברוב המקרים אין צורך בביצוע חתכים עמוקים או שימוש בתפרים.
- התאמה לאזורים חשופים – באזורים כמו פנים, צוואר וכדומה. שיטה זו יכולה להיות מתאימה להסרת נקודות חן שטוחות בפנים או באזורים אחרים בהם אתן מעדיפות טיפול פחות אגרסיבי.
חסרונות:
- צלקת – ברוב המקרים בהליך זה תישאר צלקת שטוחה ובהירה ולעיתים צלקת כהה יותר.
- הישנות – קיים סיכוי גבוה לצמיחה חוזרת של נקודת החן מכיוון שההסרה הינה שטחית ולא בעומק הרקמות, כך שקיים סיכוי גבוה שתאי הפיגמנט של נקודת החן יישארו בשכבות העמוקות יותר של העור דבר אשר יביא בסופו של דבר לצמיחה מחודשת של נקודת החן.
- בדיקה פתולוגית – שיטה זו לא מתאימה לנקודות חן חשודות. שכן באם יש צורך בביופסיה. דגימת הרקמות שניתן לקחת הינה דקה ושטחית, ולכן עלולה שלא לתת לנו מידע מלא על תאים חריגים, באם ישנם.
- דימום – עקב פעולת הגילוח עלול להופיע דימום קל לאחר ההסרה, לעיתים הוא נפסק מעצמו ולעיתים באמצעות צריבת האזור המטופל.
- התאמה – שיטה זו מתאימה עבור נקודות חן קטנות, בהירות ושטוחות, סרחי עור קטנים (skin tags) ונגעי עור שטחיים אחרים. שיטה זו לא מומלצת עבור הסרת נקודות חן כהות, בולטות או חשודות.
- חנקן נוזלי (Cryotherapy) – הקפאה בחנקן נוזלי מתבצעת באמצעות חומר קריוגני (מקפיא) אשר נעשה בו שימוש נרחב ברפואת עור להרס ממוקד של רקמות עור העליונות. פעולת החנקן גורמת להיווצרות גבישי קרח בתוך התאים, דבר המוביל לנזק לתאים ובסופו של דבר למותם. לאחר ההליך, האזור המטופל עובר תהליך של הפשרה טבעית ברקמות העור, נוצרת דלקת מקומית ושלפוחית. השלפוחית כעבור מספר שבועות מתייבשת ונושרת ואיתה נקודת החן.
יתרונות:
- מהירות ופשטות – הטיפול בחנקן נוזלי לוקח מספר שניות ספורות ואינו דורש הכנה מיוחדת.
- ללא תפרים או אלחוש – ברוב המקרים, ההליך לא מתבצע תחת אלחוש או הרדמה (שכן, הוא מתבצע באופן פשטני על רקמות העור העליונות) וללא צורך בתפרים לאחר ההסרה.
- מחיר – עלות הליך זה נמוכה יחסית. הליך זה פחות יקר משיטות כירורגיות או לייזר. אך חשוב לנו לציין שגם התוצאה בהתאם.
חסרונות:
- חוסר דיוק – לא ניתן לשלוט במדויק בעומק החדירה וברדיוס האזור עליו מוחל החנקן, דבר אשר ברוב המקרים מביא לידי פגיעה ברקמות עור בריא סביב הנקודה.
- תופעות לוואי – בחנקן לצערנו עלולות להופיע תופעות לוואי כגון שלפוחיות, כאב מקומי, אדמומיות, נפיחות וגרד באזור ההסרה.
- הפרת פיגמנטציה – סיכוי גבוה להיווצרות פיגמנט בהיר יותר (היפופיגמנטציה) או כהה יותר (היפרפיגמנטציה) באזור ההסרה לאחר תהליך ההחלמה, שינוי פיגמנטי זה ברוב המקרים עלול להיות קבוע (במיוחד לבעלי גוון עור זית עד כהה).
- הסרה חלקית – עם חנקן נוזלי לרוב לא ניתן להוריד נקודת חן באופן מלא. במיוחד כשאר מדובר בנקודות חן גדולות, בולטות ועמוקות. ברוב המקרים הסרת נקודות חן בחנקן נוזלי, נקודות החן יצמחו מחדש לאחר זמן מה.
- לא ניתן לבצע בדיקה פתולוגית – שכן התאים ברקמות העור נהרסים בתהליך ההקפאה, ולכן לא ניתן לשלוח דגימה של רקמות העור לבדיקת ביופסיה.
- התאמה – שיטה זו מתאימה בעיקר לנקודות חן קטנות מאוד ושטוחות לחלוטין. מתאימה גם לסרחי עור קטנים מאוד, נגעי סבוריאה קרטוזיס קטנים ונגעי עור שפירים קטנים ושטוחים אחרים. שיטה זו לא יעילה עבור נקודות חן גדולות, בולטות, כהות או חשודות.
- הסרה בלייזר – בהסרת נקודות חן בלייזר נעשה שימוש באור ממוקד בעוצמה גבוהה באורכי גל ספציפיים ומשתנים על מנת להסיר נגעי עור (ובפרט נקודות חן). ספציפית עבור הסרת נקודות חן, הלייזר פועל על ידי ספיגה סלקטיבית של האנרגיה על ידי הפיגמנט (מלנין) בתאי נקודת החן. האנרגיה הנספגת הופכת לאנרגיית חום, דבר אשר מביא לידי הרס ממוקד של התאים המכילים את הפיגמנט, כל זאת מבלי לפגוע ברקמות עור בריאות מסביב. כיום קיימים מספר סוגי לייזר שונים, אך סוג הלייזר הנחשב כיעיל ביותר עם התוצאות הטובות ביותר הינו לייזר פרקציונאלי.
יתרונות:
- רמת דיוק – הודות לכך שניתן להגדיר את אורך הגל ורדיוס הפעולה של קרן הלייזר. ניתן להסיר באופן ממוקד מאוד את נקודות החן, ללא פגיעה ברקמות עור בריאות מסביב.
- ללא צלקות – הסיכוי להיווצרות צלקת גלויה הינו פחות מ5% מכלל ההסרות. במיוחד באם בוצעה הסרה בלייזר של נקודות חן שטוחות וקטנות. יתרון זה הופך את הלייזר כשיטה המעודפת עבור הסרת נקודות חן בפנים ובאזורים חשופים אחרים.
- זמן החלמה – תהליך ההחלמה לאחר הסרה בלייזר הינו בדרך כלל הקצר ביותר לעומת כל שיטה אחרת. אך כמובן שקיימת החלמה מסויימת הכוללת בתוכה אדמומיות קלה והיווצרות גלד.
חסרונות:
- לא מאפשר בדיקה פתולוגית: הלייזר מפרק את התאים, ולכן לא ניתן לאסוף דגימה שלמה לבדיקה מיקרוסקופית. זה הופך אותו ללא מתאים להסרת נקודות חן חשודות.
- סיכון לשינויי פיגמנטציה: קיים סיכון זמני או קבוע לשינויים בצבע העור באזור הטיפול, כגון הבהרה (היפופיגמנטציה) או הכהה (היפרפיגמנטציה), במיוחד בקרב בעלי עור כהה.
- מחט חשמלית (Electrocautery) – צריבה חשמלית באמצעות מחט הינה הסרה באמצעות חום המופק על ידי זרם חשמלי בתדר גבוה הבא להרוס רקמות עור לא רצויות. מחט חשמלית הינה מכשיר בעל קצה מחט עשוי מתכת שמתחמם כאשר עובר בו זרם חשמלי. במחט זו נעשה שימוש על מנת לצרוב או לשרוף את נקודת החן. לפעמים נשעה שימוש בשיטה זו יחד עם שיטת. אשר בתחילה מגלחים את נקודות החן ואז מבצעים צריבה חשמלית כדי להרוס את תאי הפיגמנט אשר נותרו בבסיס הנקודה.
יתרונות:
- יעילות – שיטה זו מתאימה במיוחד להסרת נקודות חן קטנות מאוד ושטוחות.
- ללא דימום – עקב החום אשר נוצר על ידי זרם החשמל. הוא עוזר לקרישת כלי הדם הקטנים במהירות, דבר המפחית הופעת דימום במהלך ואחרי הטיפול.
- מהירות – הסרת נקודות חן בשיטה זו אורכת בדרך כלל זמן מועט (2 – 5 דקות לנקודה).
חסרונות:
- צלקת – חשוב לדעת שבהליך זה עלולה להיווצר צלקת קטנה, שלעיתים יכולה להיות קצת שקועה או בולטת, ועם גוון עור שונה משאר העור.
- כאב – עקב מאפייני פעולת החום של זרם חשמל. אתם עלולים לחוש מעין תחושת צריבה או עקצוץ בזמן ההסרה, אף על פי שנעשה שימוש באלחוש מקומי.
- התאמה – שיטה זו מתאימה אך ורק לנקודות חן קטנות ובעיקר שטוחות. שיטה זו פחות מומלצת לנקודות חן גדולות, עמוקות או חשודות.
- בדיקה פתולוגית – משום שמדובר בצריבת רקמות העור באמצעות חום אשר עלול לשנות את מבנה התאים, דבר אשר משפיע על אפשרות של בדיקה פתולוגית מדויקת.
חשוב לדעת, ההחלטה על הסרת נקודות חן היא רק לאחר שראיתם רופא עור בקופת חולים. רופא העור לאחר הערכה יסודית של נקודת החן, תוך התחשבות בגודלה, מיקומה, מראה והיסטוריה רפואית יעדכן באם מדובר בהסרה מבחינה אסתטית או שיש צורך בהסרה רפואית עם בדיקת ביופסיה.
כמו כן לתשומת ליבכם, ניסיונות להסיר נקודות חן בבית עלולים להוות סכנה בריאותית כגון גרימת זיהום ואף להסתיר שינויים חשודים בנקודת החן. בנוסף אתם עלולים לגרום לפגיעה אסתטית בלתי הפיכה של צלקות לא רצויות.
מחיר הסרת נקודות חן
הסרת נקודת חן המחיר יכול להיות בטווח גדול והוא תלוי במספר גורמים, כגון:
- שיטת ההסרה – חיתוך כירורגי לרוב יהיה יקר יותר מחנקן או לייזר. ופלזמה ומחט חשמלית אף יכולים להיות יקרים יותר מלייזר. שכן יש צורך במספר טיפולים.
- כמות – הגורם המרכזי המשפיע על המחיר. שכן קיים הבדל עבור הסרת נקודת חן אחת או הסרת מספר נקודות חן.
- מיקום – הסרת נקודות חן באזורים רגישים, כמו איבר המין, יכולה להיות יקרה יותר ממקום אחר כמו לדוגמא, נקודות חן בפנים.
- גודל – נקודות חן גדולות או כאלו בעלות שורש עמוק עשויות לדרוש הליך ארוך ומורכב יותר ולכן ייתכן והמחיר יהיה יקר יותר.
- הקליניקה – מחיר הסרת נקודות חן יכול להשתנות מאוד בין מרפאות פרטיות, קופות חולים ומומחים שונים.
לנוחיותכם, הטבלה המובאת מטה באה לעזור לכם לעשות סדר בבלגן, ולקבל אינדיקציה פשוטה וברורה עבור השוואת מחיר הסרת נקודות חן בין השיטות והקליניקות השונות. למידע מפורט על טווחי מחירים לפי שיטות טיפול ומסגרות רפואיות, מומלץ לקרוא את המאמר המלא על מחיר הסרת נקודות חן.
שיטת הסרה | פולשנות | צלקת אפשרית | מתאים לנקודות חשודות | זמן החלמה | בדיקה פתולוגית | מחיר ממוצע (₪) |
---|---|---|---|---|---|---|
לייזר | נמוכה מאוד | נדיר מאוד (פחות מ־5%) | לא | 3–10 ימים | לא | 300–600 |
ניתוח (כריתה) | גבוהה | כן – צלקת קווית | כן | 2–6 שבועות | כן | 700–1,500 |
גילוח (Shave) | בינונית | לעיתים | לא | 1–2 שבועות | לא מדויק | 300–600 |
חנקן נוזלי | נמוכה מאוד | כן – בעיקר פיגמנט | לא | 7–14 ימים | לא | 250–500 |
מחט חשמלית | בינונית | כן – שטוחה | לא | 1–2 שבועות | מוגבלת | 250–500 |
פלזמה | נמוכה–בינונית | לעיתים צלקת | לא | 10–14 ימים | לא | 300–700 |
*המחירים המופיעים הינם טווח אומדן מסקר שבוצע עד תאריך 20.3.2025. טווח המחיר מתייחס להסרת נקודת חן אחת (ככל שיש יותר קיימות הנחות משמעותיות פר נקודה). בנוסף, זמן ההחלמה מתייחס עד לנשירת הגלד. לפרטים נוספים וקבלת מענה אנושי, ייעוץ אישי ומקצועי על הסרת נקודות חן בלייזר כולל הצעת מחיר. אל תהסו ליצור עמנו קשר.
הסרת נקודות חן מכבי, הסרת נקודות חן כללית, הסרת נקודות חן מאוחדת
קופות החולים השונות (מכבי, כללית, מאוחדת) אכן מציעות שירות הסרת נקודות חן תחת ביטוחי הבריאות השונים שלהן. הכיסוי הביטוחי ועלות ההשתתפות העצמית של המבוטחים משתנים בהתאם לסוג הביטוח (בסיסי או משלים) ולמדיניות כל קופה וקופה. יחד עם זאת, לא כל קופות החולים מציעות את כלל השיטות או את השיטות המתקדמות ביותר (כגון לייזר). כמו כן, בחלק מהקופות שירות הסרת נקודות חן מתבצע לא תחת מרפאות אזוריות של הקופה אלא המבוטחים מופנים לקליניקות פרטיות העובדות בשיתוף עם הקופה.
הסרת נקודות חן מכבי
חברי קופת חולים מכבי זכאים לשירותי הסרת נקודות חן אצל קליניקות פרטיות אשר בהסדר עם הקופה. המחיר הוא בהתאם לגובה ההשתתפות העצמית אשר עשוי להשתנות בהתאם לסוג הביטוח ("מכבי זהב" או "מכבי שלי"). במקרים מסוימים, הסרת נקודת חן עשויה להיות ללא עלות מכיוון שהיא כלולה בסל הבריאות הבסיס. אך זאת רק באם ההסרה מוגדרת כהליך רפואי נחוץ.
במסגרת השירותים המוצעים של קופת חולים מכבי, מבוטחיה זכאים לקבל שירותים מסוימים עבור נקודות חן, הן לצורך בדיקה ואבחון והן לצורך הסרת נקודות חן במקרים מסוימים. יחד עם זאת, חשוב לנו להבין את ההבדלים בין השירותים הניתנים תחת סל הבריאות הבסיסי לבין השירותים המוצעים תחת הביטוחים המשלמים ("מכבי זהב" ו"מכבי שלי"), וכן מה הן ההגבלות הקיימות. אם את מבוטחים בקופת חולים מכבי, מומלץ לקרוא את המדריך שלנו להסרת נקודות חן במכבי, הכולל מידע על זכאות, עלויות, השתתפות עצמית וביטוחים משלימים כגון "מכבי שלי" ו"מכבי זהב".
בדיקת נקודות חן במכבי
חברי מכבי זכאים להיבדק על ידי רופאי עור תחת הקופה או בהסדר עם הקופה לצורך אבחון נקודות חן. האבחון מתבצע לרוב באמצעות הסתכלות קלינית ובעזרת דרמוסקופ. במקרים בהם קיים חשד לנקודת חן חשודה, רופא העור יפנה להמשך טיפול אשר כוללל הסרה של נקודת החן ושליחתה לבדיקה פתולוגית (ביופסיה). הסרת נקודות חן מסיבה זו, אשר הן מבוצעות עקב צורך רפואי, לרוב יהיו מכוסות במסגרת סל הבריאות או הביטוחים המשלמים של הקופה. מכבי אף מציעה שירותי מיפוי שומות ונקודות ממוחשב במכונים ייעודיים ומוסמכים לכך, אך שירותים אלו עשויים להיות כרוכים בהשתתפות עצמית נוספת.
הסרת נקודות חן במכבי
מדיניות קופת חולים מכבי עבור הסרת נקודות חן תלויה בעיקר בסיבת הצורך להסרה. אם ההסרה הינה מסיבה רפואית, כגון חשד לממאירות או גירוי פיזי מתמיד של נקודת חן, אזי לרוב היא תאושר ותבוצע באחת מהמרפאות האזוריות או בקליניקה פרטית אשר בהסדר עם מכבי. שיטות ההסרה המקובלות במקרים אלו הינן חיתוך כירורגי (עם אפשרות לשליחה לבדיקה פתולוגית), גילוח או הסרה בחנקן נוזלי. גובה ההשתתפות העצמית עשוי להשתנות בהתאם לסוג הביטוח הקיים למטופל/ת. מכבי שירותי בריאות מספקת מידע על ניתוחים להסרת גידולי עור, כולל תיאור ההליך והנחיות למטופלים. לפרטים נוספים, ניתן לעיין באתר מכבי.
אך באם מדובר בהסרת נקודות חן מבחינה אסתטית, אזי נכון לעדכונים האחרונים, מכבי אינה מציעה שירות זה במסגרת הסל או הביטוחים המשלמים. חברי מכבי המעוניינים בהסרת נקודות חן מסיבות אסתטיות בלבד עליהם לפנות לקליניקות פרטיות.
תהליך קבלת השירות
טרם ביצוע הליך הסרת נקודות חן במכבי, עליכן תחילה לפנות לרופא המשפחה לצורך קבלת הפניה לרופא עור. רק לאחר מכן, תוכלו לקבוע תור לרופא עור במכבי דרך מוקד שירות הלקוחות של הקופה או דרך חשבונכן באינטרנט או באפליקציה. בהגיעכן לרופא העור, הוא יבצע אבחון של נקודות החן ויעדכן באם מדובר בנקודות חן חשודות או תקינות. טיפ, מומלץ לברר מראש עם קופת החולים לגבי העלויות של ההשתתפות העצמית הרלוונטיות בהתאם לסוג הכיסוי שלכן. יחד עם זאת, במקרים של חשד לנקודת חן מסוכנת, האבחון וההסרה יהיו בדרך כלל דחופים יותר והם יהיו תחת מסגרת הכיסוי הרפואי שלכן. אך לא כך הדבר במקרים של נקודות חן שפירות.
הסרת נקודות חן כללית
חברי קופת חולים כללית זכאים לקבל שירות הסרת נקודות חן דרך מרפאות כללית או קליניקות אשר בהסדר עם הקופה. גם כאן, נגזרת המחיר תלויה בגובה ההשתתפות העצמית בהתאם לסוג הביטוח שלכן ("כללית מושלם" או "כללית פלטינום").
כללית מציעה לחבריה שירותים מקיפים עבור נקודות חן, שירותים אלו כוללים בדיקות שגרתיות והסרת נקודות חן במקרים בהם יש צורך רפואי. אם אתם מעוניינים להבין מה כולל השירות במסגרת הקופה, תוכלו למצוא הסבר מפורט במאמר הסרת נקודות חן כללית. מומלץ להעמיק לגבי ההבדלים בין הכיסויים הניתנים תחת סל הבריאות הבסיסי לבין אלה הכלולים בביטוחים המשלימים של כללית ("כללית מושלם" ו"כללית פלטינום").
בדיקת נקודות חן בכללית
למבוטחי כללית קיימת האפשרות להיבדק על ידי רופאי עור פרטיים אשר בהסדר עם הקופה או אצל רופאי עור הממוקמים במרפאות האזוריות של הקופה. בדיקה זו כוללת בדרך כלל הסתכלות קלינית על נקודות החן, ובמקרים רבים נעשה שימוש בדרמוסקופיה לאבחון מעמיק יותר. בדיקות אלו, כאשר הן נעשות לצורך אבחון רפואי, הן לרוב מכוסות במסגרת סל הבריאות או הביטוחים המשלימים. קופת חולים כללית אף מציעה שירותי ייעוץ טלפוני / ווידאו עם רופא עור (אך זה רק במקרים מסוימים). כמו כן, לכללית קיימים מרכזים ייעודיים למיפוי נקודות חן שומות דיגיטליים, אך שירות זה עשוי להיות כרוך בעלות נוספת.
הסרת נקודות חן בכללית
הסרת נקודות חן בכללית מתמקדת בעיקר בהסרות מבחינה רפואית. באם לאחר אבחון של רופא עור נקבע כי יש צורך בהסרת נקודת חן בשל חשד לממאירות, גירוי מכני, מיקום בעייתי הגורם לאי נוחות או סיבה רפואית אחרת, אזי ברוב המקרים, ההסרה תבוצע במסגרת הכיסוי של הקופה. שיטות ההסרה המוצעות תחת קופת חולים כללית הינן: כריתה כירורגית (המאפשרת שליחה של הדגימה לבדיקה פתולוגית – ביופסיה), גילוח, הקפאה בחנקן נוזלי או צריבה במחט חשמלית. עלות ההסרה תלויה בהתאם לסוג הביטוח המשלים שברשות המבוטח ("כללית מושלם" או "כללית פלטינום"). כמו כן, חשוב לדעת כי כללית אינה מכסה הסרת נקודות חן מסיבות אסתטיות בלבד במסגרת סל הבריאות או תחת הביטוחים המשלימים של הקופה. חברי כללית המעוניינים בהסרת נקודות חן מבחינה אסתטית יצטרכו לפנות לשירותים תחת "כללית אסתטיקה" או לפנות לקליניקות פרטיות מתוך הבנה שקיימת עלות עבור ההליך.
תהליך קבלת השירות
הליך הסרת נקודות חן בכללית, שלב ראשון הינו פנייה לרופא המשפחה לטובת קבלת הפניה לרופא עור. לאחר קבלת ההפניה, ניתן לקבוע תור לרופא עור במרפאה אזורית של הקופה או אשר בהסדר עם כללית. את התור יש לתאם דרך מוקד השירות הטלפוני, אתר האינטרנט, האפליקציה או ישירות מול פקידות הקבלה של מרפאות כללית בקהילה. בשלב השני רופא העור יאבחן את נקודות החן ויעדכן באם מדובר בנקודת חן חשודה או בנקודת חן שפירה. באם מדובר בהסרת נקודת חן מבחינה אסתטית. אזי תופנו לכללית אסתטיקה. שם יהיה צורך שוב בקביעת תור לרופא לצורך הסתכלות, בחירת שיטת ההסרה על ידי הרופא וקבלת הצעת מחיר. אנו ממליצים לכן מראש לברר לגבי מחיר הסרת נקודות החן בהתאם לסוג הכיסוי הביטוחי שלכן. יחד עם זאת, במקרים של נקודות חן מסוכנות, תהליך הבירור והטיפול יהיה בדרך כלל גם מהיר יותר וגם במסגרת הכיסוי הרפואי שלכן.
קופת חולים כללית מציעה מגוון שיטות להסרת שומות ונקודות חן, כולל ניתוחים עם או בלי תפרים, הסרה בחנקן נוזלי או במחט חשמלית. מידע נוסף ניתן למצוא באתר כללית.

הסרת נקודות חן מאוחדת
בקופת החולים מאוחדת תמצאו מגוון רחב של שירותים בנושא נקודות חן, מרמת בדיקות שגרתיות ועד להסרת נקודות חן מבחינה רפואית. חברי מאוחדת יכולים לפנות לרופאי עור מטעם הקופה או כאלה הנמצאים בהסדר עימה לטובת אבחון והסרה. תנאי הכיסוי ועלות ההשתתפות העצמית הינם בהתאם לכיסוי הביטוחי של כל מבוטח ומבוטחת ("מאוחדת שיא" או "מאוחדת עדיף").
אנו ממליצים לחברי קופת חולים מאוחדת לברר עם הקופה קופת את השירותים עבור נקודות חן להם הם זכאים, לברר את הקליניקות אשר בהסדר עם הקופה ואת גובה ההשתתפות העצמית הנדרשת. חשוב לדעת, קופת החולים מאוחדת דורשת בשלב ראשון הפניה מרופא משפחה לבדיקה וייעוץ אצל רופא עור. לפרטים מעמיקים על שיטות ההסרה, תנאי הזכאות, עלויות וטיפולים אסתטיים דרך 'מאוחדת אסתטיקה' – קראו את המדריך המלא בנושא הסרת נקודות חן במאוחדת.
בדיקת נקודות חן במאוחדת
מאוחדת מציעה למבוטחיה ייעוץ ובדיקה על ידי רופאי עור במרפאות תחת הקופה או קליניקות אשר בהסדר עם הקופה. בדיקה ראשונית של נקודות חן מתבצעת על ידי רופא עור, והינה כוללת ברוב המקרים בדיקה קלינית יסודית של כלל נקודות החן בגוף. במקרים רבים, רופא העור ישתמש בדרמוסקופ, אשר הינו מכשיר אופטי המאפשר הגדלה של נקודת החן והסתכלות מעמיקה יותר על המבנים הפנימיים שלה. מכשיר זה בא לסייע בזיהוי נקודות חן חשודות. בדיקה זו, כאשר היא באה על מנת הערכה רפואית ובאם קיים חשש מנקודות החן, אזי הן מכוסות במסגרת סל הבריאות או הביטוחים המשלמים, בהתאם לתנאי הפוליסה של כל מבוטח ומבוטחת. בנוסף, מאוחדת גם מציעה שירותי ייעוץ טלפוני או בווידאו עם רופאי עור דרך פלטפורמה ייעודית של הקופה. גם לקופת החולים מאוחדת קיימים מרכזים רפואיים המספקים שירותי מיפוי שומות ונקודות חן ממוחשבות, אך שירות זה בדרך כלל חובה בתוכו עלות נוספת.
הסרת נקודות חן במאוחדת
מאוחדת מציעה הסרת נקודות חן הנחוצות מסיבות רפואיות. במצב בו רופא העור מחליט כי הסרת נקודת חן דרושה משום חשד לממאירות (סרטן העור), גירוי פיזי, מיקום הגורם לאי נוחות טורדנית או סיבה רפואית אחרת, ההסרה תאושר ותבוצע על ידי רופא פלסטיקאי אשר תחת הקופה או אשר בהסדר עימה. לרוב ההליך יתבצע ע"י ניתוח (כריתה כירורגית). וגובה ההשתתפות העצמית עבור ההליך משתנה בהתאם לסוג הכיסוי הביטוחי שברשות המבוטח ("מאוחדת שיא" או "מאוחדת עדיף"). לתשומת לבכם מאוחדת, בדומה לקופות חולים אחרות, לרוב אינה מציעה הסרת נקודות חן מסיבה אסתטית במסגרת סל הבריאות או הביטוח המשלים. חברי מאוחדת המעוניינים בהסרה אסתטית יופנו ברוב המקרים לקליניקות פרטיות וההליך כרוך בעלות.
תהליך קבלת השירות
לצורך הסרת נקודות חן במאוחדת, תחילה יש לפנות לרופא המשפחה לצורך קבלת הפניה לרופא עור. לאחר קבלת ההפניה, ניתן לקבוע תור לרופא עור. בפגישה אצל רופא העור, הרופא יבצע בדיקה והערכה מקיפה של נקודות החן. גם כאן קיימת השתתפות של הקופה והמחיר הינו חלקי או בסבסוד הקופה. אך באם מדובר בנקודות שפירות אזי הסרתן כרוכה בעלות מלאה. במקרים של נקודות חן חשודות, הבדיקה וההסרה ברוב הביטוחים תהיה במסגרת הכיסוי הרפואי.
נקודות חן חשודות
אנו ממליצים לכם לעקוב ולהיות ערניים לשינויים מסוימים בנקודות החן הקיימות או כאלה חדשות. אשר נראה לכן שהן בעלות מאפיינים חריגים. הסימנים המחשידים שיש לשים לב אליהם (המוכרים כ"ABCD") הינם:
A – אסימטריה (Asymmetry): חצי אחד אינו דומה לחצי השני של נקודת החן.
B – גבולות לא סדירים (Border irregularity): באם קצות נקודת החן נראים לכם מטושטשים או לא ברורים.
C – צבע לא אחיד (Color variation): באם נקודת החן מכילה מספר גוונים כגון חום, שחור, אדום, לבן או כחול.
D – קוטר גדול (Diameter): באם נקודת החן היקפה גדול מ-6 מילימטרים (כגודל של ראש מחק של עיפרון H2).
E – התפתחות/שינוי (Evolving): כל סימן של שינוי בגודל, בצבע, בצורה, במרקם העור שלה או הופעה של סימנים שלא היו בעבר כמו גרד, כאב או דימום.
באם הבחנתם באחד או יותר מהסימנים הנ"ל, אזי יכול להיות שמדובר בנקודות חן מסוכנות. אך אין צורך להיכנס ללחץ. חשוב לפנות לרופא עור בהקדם לטובת אבחון מקצועי ולא להחליט על דעת עצמכם באם נקודה חן מסוכנת או לא. רופא העור יבדוק את נקודות החן באמצעות דרמוסקופ ובמידת הצורך, יחליט באם יש צורך בהסרה ובביופסיה (בדיקה פתולוגית) כדי לשלול או לאשר קיומה של מלנומה. למידע מעמיק על סימני האזהרה המוקדמים של מלנומה והבדלים בין נקודות חן רגילות לבין נקודות חן מסוכנות, מומלץ לקרוא את מדריך התמיכה על נקודות חן חשודות, הכולל תמונות וסימנים קליניים.
בכללי, אנו ממליצים לכם לעקוב אחר נקודות החן באופן קבוע אצל רופא העור בקופת החולים בה אתם חברים, במיוחד עבור אלו מאיתנו אשר עם מספר רב של נקודות חן, נקודות חן דיספלסטיות או היסטוריה משפחתית של מלנומה, מעקב ובדיקה שגרתית חיוניים לגילוי מוקדם של שינויים חשודים ומניעת התפתחות סרטן.

איך להוריד נקודות חן באופן טבעי?
לתשומת לבכם, אין באמת שיטות ביתיות או "טבעיות" מוכחות ובטוחות להסרת נקודות חן באופן טבעי. ניסיונות להסיר נקודות חן באמצעות חומרים טבעיים כאלו ואחרים עלולים להוות סכנה, לגרום להתפתחות גירויים בעור, לדלקות, זיהומים, יצירת צלקות. וחמור מכך לטשטש סימנים מחשידים ומוקדמים של סרטן העור.
הסרת נקודות חן הינה הליך אשר מתבצע מבחינה אסתטית או רפואית תוך שימוש בשיטות ובטכנולוגיות מקצועיות ובטוחות. אנו ממליצים לכם לקחת את כל המידע המופיע באינטרנט ובמדיות השונות לגבי הסרת נקודות חן באופן טבעי בתכשירים ומשחות כאלו ואחרים בערבון מוגבל. יש לנהוג במשנה זהירות וכמובן יש להתייעץ עם רופא עור לפני כל ניסיון של טיפול טבעי כזה או אחר. אנחנו מבינים שיש כאלו מאיתנו המעוניינים בפתרונות טבעיים. אנו ממליצים לכם לקרוא גם את המאמר שלנו על איך להוריד נקודות חן באופן טבעי להבנה מורחבת.
הסרת נקודות חן בבית
הרבה שואלים את עצמם האם ניתן להסיר נקודות חן בבית? חשוב לנו להדגיש באופן חד משמעי ובאופן מוחלט כי הסרת נקודות חן בבית אינה מומלצת כלל וכלל והיא אף עלולה להוות סכנה לעורכם. ניסיונות הסרת נקודות חן בבית באמצעות חומרים שונים מלאכותיים או טבעיים, משחות לא מאושרות, או שיטות ביתיות שונות עלולים לגרום לכם לנזק בלתי הפיך לרקמות העור בדמות צלקות, חטטים גירויים, דלקות, זיהומים ועוד. בנוסף, הסרה בבית, לא מקצועית סיכוי גבוה שנקודות החן לא יוסרו מהשורש. דבר אשר ברוב המוחלט של המקרים עלול לגרום לצמיחה מחודשת שלהן ואף בצורה יותר בולטת ומודגשת.
למידע נוסף על הסיכונים, השיטות הביתיות הנפוצות ולמה חשוב להימנע מהסרת נקודות חן בבית – קראו את המדריך המלא שכתבנו בנושא הסרת נקודות חן בבית.
הסרת נקודות חן בפנים
הסרת נקודות חן בפנים הינה ההליך הנפוץ ביותר, הן מבחינה רפואית (במקרה של נקודות חן חשודות) והן מבחינה אסתטית. וזאת כמובן בשל מיקום הנקודות בפנים אשר בהן בולטות ונראות לעין באופן יומיומי, אנו ממליצים לכם לבחור בשיטת ההסרה עבור נקודות חן בפנים אשר נותנת את התוצאה הטובה היותר עם הסיכוי הנמוך ביותר להיווצרות צלקות.
השיטה המומלצת להסרת נקודות חן בפנים הינה הסרה בלייזר. שכן הלייזר יעיל במיוחד עבור כמעט כל סוגי נקודות החן. נדרש מספר טיפולים מועט (טיפול אחד או שתיים) וסיכוי קטן של פחות מ5% להשארת צלקת לעומת כל השיטות האחרות.
יחד עם זאת, הבחירה בשיטה המתאימה ביותר תלויה בצורך ההסרה (רפואית או אסתטית), גודל הנקודה ומיקום נקודת החן. רוצים להבין איזו שיטה מתאימה בדיוק לכם? לחצו כאן למדריך המלא להסרת נקודות חן בפנים – כולל השוואה, יתרונות וסיכונים.

משחה להסרת נקודות חן
חשוב לנו להדגיש בצורה נחרצת! לא קיימות משחות או קרמים עבור הסרת נקודות חן אשר מאושרים על ידי גורמי הבריאות הרשמיים. כגון מנהל המזון והתרופות האמריקאי FDA)) או משרד הבריאות הישראלי. בנוסף לא קיים מחקר מוכח מדעית עבור משחה להסרת נקודות חן אשר נחשבת כיעילה ובטוחה להורדת נקודות חן. אף על פי כן, קיימות בשוק משחות שונות ותכשירים שונים המשווקים כ"משחת להסרת נקודות חן" או "קרמים להעלמת נקודות חן". לפיכך אנו מביאים בפניכם את הסיכונים וההיבטים הכרוכים בשימוש במשחות אלו ואת החלופות הבטוחות לצורך ההסרה.
חשוב לדעת! הדרך הבטוחה והיעילה ביותר להסרת נקודות חן היא באמצעות שיטות מוכחות ומאושרות המבוצעת על ידי גורם מוסמך. אנא נהגו במשנה זהירות עם מוצרים ומשחות המבטיחים הסרה קלה ומהירה של נקודות חן, שכן בסופו של דבר אתם עלולים למצוא את עצמכם עם צלקות ופגיעות בלתי הפיכות ברקמות העור.
מהי "משחה להסרת נקודות חן" ומה היא מכילה?
כלל, התכשירים המשווקים כמשחות עבור הסרת נקודות חן ברובם המוחלט אינם נחשבים כתרופות במובן המדעי של המושג, משחות אלו הינם יותר לכיוון של תכשירים קוסמטיים או תוספי תזונה חיצוניים כאלה ואחרים. משחות אלו נמכרות בעיקר דרך רשת האינטרנט, וברוב הפרסומים יופיעו עם הבטחה להסרה קלה, מהירה וללא צלקות של נקודות חן באופן עצמאי.
הרכב הרכיבים של משחות אלו יכול להיות שונה במידה ניכרת בין מוצר למוצר, אך לעיתים קרובות הן מכילות חומרים כימיים חזקים או חומרים טבעיים ממקור צמחי אשר מיוחסות להם תכונות "ממיסות" של העור. דוגמאות להרכב החומרים שניתן למצוא במשחות אלו הן:
- חומצות חזקות – הנפוצה ביניהן הינ חומצה סליצילית בריכוז גבוה, חומצה טריכלורואצטית (TCA) או הרכב חומצות אחרות אשר בשימוש לא מקצועי יכולות לגרום לכוויות כימיות על גבי העור.
- חומרים קורוזיביים – חומרים אשר גורמים ל"אכילת", שריפת או צריבת רקמות העור.
- תמציות צמחים – תמציות שונות המורכבות משמנים או צמחים (נקראות גם: "תרופות סבתא") שלהן מיוחסות יכולות טבעיות להסרת פיגמנטים, אך היעילות והבטיחות שלהן להסרת נקודות חן לא הוכחה מעולם.
- חומרים לא מוכרים – לעיתים, במשחות מסוג זה רשימת המרכיבים אינה מלאה, ידועה או ברורה, דבר אשר מגביר את הסכנה בשימוש בהן.
הסיכונים בשימוש במשחה להסרת נקודות חן:
השימוש במשחה להסרת נקודות חן יכול להוות מספר סיכונים משמעותיים כגון:
- כוויות כימיות – חומצות בריכוז גבוה וחומרים חזקים במשחות אלו, כמו כן שימוש לא מקצועי עלולים לגרום לכוויות כימיות, צריבות עזות, אדמומיות, נפיחות ופגיעה משמעותית ברקמות העור הבריאות מסביב לנקודת החן.
- היווצרות צלקות ושינויים בגוון העור – משחות אלו עלולות להשאיר צלקות בולטות באזור בו הן הוחלו. בנוסף הן גם עלולות לגרום לשינויים בגוון העור (היפרפיגמנטציה או היפופיגמנטציה).
- זיהומים – פגיעה בשלמות רקמות העור באופן תדיר עלולה להוביל לחדירת זיהומים שונים לעור.
- טשטוש עקבות של סרטן העור – רוב אלו הרוכשים את המשחות הללו מנסים להסיר בעצמם ללא בדיקה מקדימה של רופא עור. ניסיון להסיר נקודת חן בבית באמצעות משחה עלול להרוס את פני השטח שלה, ובכך להקשות על אבחון בזמן של תאים סרטניים ולמנוע טיפול אשר יכול להציל חיים.
- תגובות אלרגיות – אף באם לא ידועה לכם על אלרגיה כזו או אחרת חלק מהמרכיבים של משחות אלו עלולים לגרום לכם לתגובות אלרגיות מסוימות. לכן, באם כבר רכשתם ואתם מאוד מעוניינים לנסות (לא מומלץ). אזי תנסו למרוח את המשחה על אזור קטן לתקופה של שבוע על מנת לוודא שאין לכם תגובה אלרגית או גירוי כלשהו בעור.
- אי יעילות – כמובן שרוב משחות אלו אינן יכולות להסיר לחלוטין את נקודות החן, במיוחד באם מדובר בנקודת חן בעלת פיגמנט עמוק בשכבות העור. כיוון שאופן הפעולה שלהן הינו שטחי, אזי הן עלולות רק "לשיפור" זמני בנראות הנקודה. אך כמובן שהפיגמנט יחזור עם הזמן.
מדוע משחות אלו אינן מומלצות על ידי רופאים?
בתחום האסתטיקה ורופאי עור רבים אינם ממליצים כלל וכלל בשימוש במשחות להסרת נקודות חן מהסיבות הבאות:
- סיכון גבוה לתופעות לוואי – שימוש במשחות אלו כרוך בסיכון משמעותי לפגיעה בעור ועלול לגרום לסיבוכים ולפגמים בלתי הפיכים בעור.
- אי פיקוח רגולטורי – משחות אלו לרוב אינם מפוקחים על ידי גורמי בריאות רשמיים, לפיכך, לא ניתן לעשות שימוש בטוח עם ידיעה שאכן משחות אלו בטוחות ויעילות.
- אי אבחון נקודות חן חשודות – השימוש במשחה להסרת נקודות חן אשר טרם אובחנה אצל רופא עור יכול להעלים סימנים מחשידים גם לאחר שהיא צומחת מחדש.
- הסרה חלקית – ידוע לכל מומחה בתחום שמשחות להעלמת נקודות חן לרוב אינן מסירות את כל תאי הפיגמנט לחלוטין, דבר אשר ב99% מהמקרים יוביל לצמיחה מחודשת.
- היעדר מחקר רפואי – נכון לכתיבת שורות אלה, אין מחקר קליני, מקצועי ומבוסס המוכיח חד משמעית את יעילותן ובטיחותן של משחות אלו להסרת נקודות חן.
אופציות בטוחות להסרת נקודות חן:
כשלב ראשון, הדרך הבטוחה והנכונה עבור הסרת נקודות חן הינה דבר ראשון לגשת לרופא עור לצורך אבחון הנקודות. רופא העור יחליט על סמך הבדיקה באם מדובר בנקודה חשודה או שפירה. ומשם נדע באם מדובר בהסרה רפואית או בהסרה אסתטית.
יש לפעול במשנה זהירות בהקשר של מוצרים המשווקים כמשחות להסרת נקודות חן. שכן הם עלולים להיות לא יעילים ולגרום לנזק בלתי הפיך לעור. אל תיקחו סיכון עם בריאות העור שלכם בניסיונות הסרה לא מקצועיים ולא בטוחים שעלולים להסתיים בצלקות ומפח נפש.
הסרת נקודות חן בלייזר
הסרת נקודות חן בלייזר נחשבת "כתקן הזהב" בתחום הסרת נגעי עור שפירים ואסתטיים. זוהי שיטה פופולרית ויעילה מאוד, במיוחד עבור הסרת נקודות חן בפנים, שומות, סרחי עור ונגעים אחרים. הודות לפעולת קרן הלייזר הממוקדת אשר גורמת לפירוק הפיגמנט (מלנין) בתאי נקודת החן, מבלי לפגוע ברקמות עור בריאות מסביב.
יתרונות הסרת נקודות חן בלייזר:
- ללא צלקות – סיכוי של פחות מ5% להיווצרות צלקות לאחר תהליך ההחלמה.
- דיוק – את קרן הלייזר ניתן להגדיר בהתאם לפרמטרים של כל נקודת חן (רדיוס ואורך גל).
- תקופת שיקום קצרה – בהסרות בלייזר תקופת ההחלמה קצרה לעומת שיטות אחרות.
- טיפול אחד – הודות לאופי הפעולה של הלייזר, ב95% מההסרות יש צורך רק בטיפול אחד.
- גמישות פעולה – הלייזר יעיל מאוד להסרת נקודות חן באזורים "קשים" כגון קפלי העור, עפעפיים וכדומה.
למידע מעמיק על השיטה והיתרונות שלה, תוכלו לקרוא גם את המאמר המלא שלנו בנושא הסרת נקודות חן בלייזר.
הסרת נקודות חן בפלזמה
הסרת נקודות חן בפלזמה הינה שיטה מיושנת, ואף על פי שלצערנו חלק מהקליניקות ישווקו אותה כשיטה חדשנית, כפי שניתן לראות גם במאמר המורחב על הסרת נקודות חן בפלזמה, אין אמת בדבר. מדובר במכשיר בעל עלות נמוכה משמעותית ממכשיר הלייזר ונחותה יותר מבחינת הטכנולוגיה ובהתאם לכך גם התוצאות. מספר חסרונות עבור הסרת נקודות חן בפלזמה הינם:
- לא יעיל לכל סוגי נקודות החן – פלזמה אינה יעילה עבור נקודות חן בולטות או עמוקות.
- מספר רב של טיפולים – לצורך הסרה מוחלטת של נקודת החן, ברוב המקרים יהיה צורך בסדרה של 2 עד 5 טיפולים.
- לא ניתן להגדיר עומק חדירה והיקף פעולה. מכיוון שמדובר בראש מחט. אזי, לא ניתן להתאים את רדיוס החשיפה בהתאם לרדיוס נקודת החן.
- עלות – קליניקות רבות לצערנו מציעות הסרת נקודות חן בפלזמה תוך הטעיה שמדובר במכשיר לייזר. חלקן אף טוענות שהסרה בלייזר יקרה משמעותית לעומת פלזמה. אך דבר זה משולל כל יסוד. בהרבה מקרים תיווכחו לדעת שהסרה בלייזר היא בעלות כמעט דומה ולעיתים אף יכולה להיות זולה יותר.
לתשומת לבכם! לפני החלטה על הסרת נקודת חן בפלזמה או בכל שיטה אחרת, חשוב לגשת לרופא עור לטובת אבחון הנקודות. אל תסירו על דעת עצמכם.
הסרת נקודות חן שטוחות
נקודות חן שטוחות הינן נקודות הנמצאות בשכבת העור העליונה באפידרמיס. מאוד קל להוריד נקודות חן אלו. כפי שכבר ציינו. קיימות מספר שיטות להסרתן כגון: כריתה כירורגית, גילוח, פלזמה, חנקן ולייזר. השיטה היעילה והמקדמת ביותר הינה הסרה בלייזר.
יחד עם זאת, אף על פי שמטופלים רבים לא מייחסים חשיבות לנקודות חן אלו – בפרט השטוחות שבהן שזכו להתייחסות רחבה במדריך שלנו להסרת נקודות חן שטוחות – גם כאן קיימת חשיבות לגשת לרופא עור לטובת אבחון הנקודות טרם הסרתן.
נקודות חן אדומות
נקודות חן אדומות או נקודות אדומות, מכונות גם המנגיומות שרי (Cherry Angiomas), המנגיומות סניליות והמנגיומה (באם זו נקודה אדומה אחת בודדת). נקודות חן אדומות נגעי עור שפירים הנוצרים עקב חסימת כלי דם קטנים ברקמות העור העליונות. נקודות אלו נפוצות מאוד, במיוחד גיל מבוגר יותר (45 ומעלה), הן אינן קשורות לנקודות חן רגילות בעלות פיגמנט (נבוסים) שמקורן במלנוציטים (תאי הפיגמנט המייצרים מלנין).
נקודות חן אדומות ברוב המקרים אינן מהוות בעיה רפואית אלא במקרים בהם הן גורמות לאי נוחות מסויימת, דימום וכדומה מעבר לכך, הן נחשבות מטרד אסתטי. שיטות ההסרה של נקודות חן אדומות לעיתים יכולות להיות שונות מאלו של נקודות חן רגילות והם תלויים במאפייני הנקודות. שיטות ההסרה הנפוצות הינן:
- לייזר וסקולרי – לייזר ייעודי בעל השפעה על כלי הדם, לייזר זה גורם לקרישת כלי הדם ולהיעלמות הנקודות.
- לייזר פרקציונאלי – לייזר בעל השפעה על רקמות העור באמצעות קרן לייזר ישירה אשר מפרקת את תאי כלי הדם ובכך מעלימה את הנקודות האדומות.
- מחט חשמלית (Electrocautery) – באמצעות חום זרם החשמל מביאים לידי צריבת והרס כלי הדם.
- חנקן נוזלי (Cryotherapy) – הקפאת כלי הדם ברקמות העור. לאחר מכן תופיע מעין שלפוחית אשר תדעך בהדרגה.
למרות שציינו שמדובר בנקודות חן אדומות שפירות ברוב המקרים. עדיין קיימת חשיבות להתייעץ עם רופא עור כדי לאבחן נכון את הנקודות האדומות ולשלול מחלות אחרות. למידע מעמיק על סוג זה של נגעים, כולל הסברים על הגורמים להופעתם, דרכי האבחנה ושיטות ההסרה המומלצות, מומלץ לקרוא את המאמר המלא על נקודות חן אדומות.
הסרת נקודות חן בפנים לפני ואחרי
הסרת נקודות חן בפנים הינה הטריגר השכיח ביותר לאנשים רבים אשר נקודות החן מפריעות להם מבחינה חיצונית. הסרת נקודות חן בפנים כמובן יכולה להביא לשיפור משמעותי בנראות העור ובמראה האסתטי של הפנים, ובמאמר העוסק בתהליך הסרת נקודות חן בפנים – לפני ואחרי, ניתן לראות דוגמאות מפורטות של שלבי ההחלמה והשפעת השיטה שנבחרה על התוצאה. תוצאות לפני ואחרי זהו דבר אשר מעניין מטופלים רבים.
כמובן שהתוצאות תלויות בשיטת ההסרה שנבחרה, מאפייני נקודות החן, ובגורמים פרטניים בין כל מטופל ומטופלת כגון סוג העור, קצב התאוששות של רקמות העור ונטייה להצטלקות. אנו נתאר בפניכם את תהליך הסרת נקודות חן לפני ואחרי:
לפני ההסרה – נקודות החן גלויות. ניתן לראות בבירור פיגמנט, לעיתים הן בולטות או שטוחות, כהות או בהירות.
לאחר ההסרה – מיד לאחר ההסרה, האזור בו הייתה קיימת הנקודת חן ייראה לכם כמעין גומה (מכתש קטן). לאחר מכן יתקיים תהליך החלמה בו נוצר גלד אשר ייפול מעצמו כשבוע / שבועיים בערך. ולאחר שהגלד נפל לאט לאט רקמות העור יחזרו לגוון הטבעי של העור.
חשוב לדעת מראש, בשימוש בשיטות הסרה מיושנות עלולה להישאר צלקת או סימן באזור ההסרה. לפיכך הקפדה על ההנחיות לאחר הטיפול, כגון אי גירוד או קילוף הגלד, שימוש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה והימנעות מחשיפה לשמש, כל זה יכול לסייע בהפחתת הסיכון להיווצרות צלקת ובהחלמה תקינה של העור.
הורדת נקודות חן
המונח "הורדת נקודות חן" הינו פשוט ניסוח אחר להליך הנפוץ של הסרת נקודות חן. גם כאן, הורדת נקודות חן צריכה להתבצע רק לאחר אבחון של רופא עור. וניתן להוריד נקודות חן באמצעות אחת השיטות אשר ציינו מעלה (כריתה, גילוח, לייזר, הקפאה או צריבה). כמובן שלא קיימות שיטות בטוחות ויעילות "להוריד" נקודות חן בבית.
הורדת נקודת חן נשקלת ברוב המקרים בהם קיים צורך כגון:
- סיבה רפואית – באם ישנם שינויים מחשידים כלשהם בנקודות החן.
- מיקום – נקודת חן אשר ממוקמת בחלק בגוף אשר מועד לפגיעה / פציעה, גירוי או אי נוחות מסוימת (כגון, נקודת חן בצוואר או בקרקפת).
- סיבה אסתטית – באם נקודת החן מפריעה מבחינה אסתטית מבחינת מיקום ומראה. כמו לדוגמא, נקודת חן בפנים.
האם לייזר להסרת נקודות חן מתאים לכל סוגי העור?
אף על פי שהסרת נקודות חן בלייזר אינה מתאימה כביכול באופן אוניברסלי לכל סוגי העור, והתאמת הטיפול תלויה בגוון העור ובמאפיינים נוספים. עדיין חשוב לנו לציין שגם בעלי גוון עור כהה יכולים להנות משיטה זו עבור נקודות החן שלהם.
באופן כללי, הסרת נגעי עור בלייזר נחשבת יעילה וקלה יותר עבור אנשים בעלי גוון עור בהיר (סוגי עור I-III בסולם פיצפטריק). הסיבה לכך היא שהלייזר פועל על ידי קליטת האנרגיה שלו בפיגמנט (מלנין). בעור בהיר, הניגוד בין הפיגמנט המרוכז בנקודת החן לבין הפיגמנט המועט יחסית בעור הסובב אותה הוא גדול. דבר זה מאפשר ללייזר למקד את האנרגיה בצורה יעילה יותר בנקודת החן, תוך פגיעה מינימלית בעור הבריא שמסביב.
לעומת זאת, עבור אנשים עם גוון עור כהה (סוגי עור IV-VI בסולם פיצפטריק), ההסרה בלייזר נחשבת ל"מורכבת" יותר ובעלת סיכון גבוה יותר לתופעות לוואי. שכן, בעור כהה יש כמות מלנין גבוהה יותר באופן טבעי גם בעור שאינו בנקודת החן. כתוצאה מכך, הלייזר עלול להתקשות להבחין בין הפיגמנט של נקודת החן לפיגמנט של העור הרגיל. מאפיין זה מעלה את הסיכוי לכך שהלייזר יפגע גם בעור הסובב את הנקודה, מה שעלול לגרום לתופעות לוואי כגון:
- היפרפיגמנטציה – התכהות של העור באזור המטופל.
- היפופיגמנטציה – התבהרות של העור באזור המטופל.
למרות סיכונים אלו שציינו, ניתן ברוב המקרים לבצע הסרת נקודות חן בלייזר גם לבעלי עור כהה, אך הדבר דורש, שימוש נכון ומקצועי בלייזר תוך התאמת פרמטרים מתאימים על ידי הגורם המטפל. בשורה התחתונה, אף על פי ש"יותר קל" להסיר נקודות חן אצל בעלי גוון עור בהיר. גם בעלי עור כהה יכולים לקבל תוצאות נפלאות אף על פי שעורם "פחות" מתאים.
בדיקת נקודות חן – מתי לפנות לרופא עור?
בדיקת נקודות חן היא השלב הראשוני בכל ההליך של הסרת נקודות חן. זהו גם השלב החשוב ביותר על מנת לבצע הסרה בטוחה מבלי לסכן אתכם בהתפתחות מלנומה. יתרה מכל, אבחון מוקדם של מלנומה יכול להציל חיים. בדיקת נקודת חן יכולה להתבצע באופן עצמי או על ידי רופא עור, בקופת החולים או בבית חולים דוגמת מרפאת השומות במרכז הרפואי רבין (בילינסון) אשר מתמחה באבחון נגעים עוריים ובמעקב אחר חולים בסיכון גבוה לפתח מלנומה. למידע נוסף, ניתן לבקר באתר המרפאה.
בדיקה עצמית של נקודות חן:
ההמלצה לבדיקה עצמית של נקודות חן בגוף הינה אחת לחודש, תוך תשומת לב לכלל נקודות החן הקיימות ובאם הופיעו נקודות חן חדשות. חשוב לבצע בדיקה המכסה את כל אזורי הגוף, כולל הקרקפת, כפות הידיים והרגליים, מפשעות, אצבעות ובהונות, ואף באזורים אשר קשים יותר להגעה כגון הגב, ירכיים וכדומה (תוכלו להיעזר בבן משפחה במקרים בהם אין לכם כל אפשרות לראות את הנקודות). במהלך הבדיקה, אנא תנו דגש לסימני ה-"ABCD" שציינו קודם. כל מראה חריג או שינוי שנראה לכם מהותי עליכם לדווח לרופא העור בהקדם. זכרו, גילוי מוקדם מציל חיים.
בדיקת נקודות חן על ידי רופא עור:
בדיקת נקודות חן מקצועית, אצל רופא העור בקופת החולים הינה הדרך הנכונה והבטוחה לאתר נקודות חן חשודות. הבדיקה מתבצעת באמצעות דרמוסקופ (זהו מכשיר ייעודי המאפשר הגדלה ותאורה פי כמה וכמה של רקמות העור בהן קיימות נקודות החן), דבר זה מקל עד מאוד על זיהוי מאפיינים חשודים ברקמות העור. כמו כן הרופא יבצע תשאול על ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית, שגרת היומיום שלכם בדגש על תדירות החשיפה שלכם לשמש. לעיתים, רופא העור עשוי לצלם נקודות חן אשר הוא מעוניין לעקוב אחריהן. באם רופא העור סבור שקיימת נקודת חן חשודה, אזי הוא ימליץ על הסרתה באמצעות כריתה כירורגית ולקיחת הרקמות לביופסיה.
תדירות ביצוע בדיקת נקודות חן אצל רופא העור תלויה בגורמי סיכון ובמאפיינים האישיים של כל אחד ואחת, כגון כמות הנקודות חן הקיימות, היסטוריה משפחתית של סרטן העור, התדירות בה אתם נחשפים לשמש ונוכחות של נקודות חן דיספלסטיות (נקודות חן בעל מראה חריג). אנשים אשר קיימים אצלם גורמי הסיכון שצוינו צריכים להיות במעקב קבוע אצל רופא עור. רוצים להבין איך מתבצעת בדיקה מקצועית של שומות ונקודות חן? קראו את המדריך המלא לבדיקת נקודות חן, הכולל שלבים, המלצות וכל הסימנים שדורשים תשומת לב.
סיכום
הסרת נקודות חן הינה הליך מאוד נפוץ על מנת להיפטר מנקודות חן לא רצויות בעור. ההסרה יכולה להתבצע מסיבות רפואיות או אסתטיות. על מנת לקבל החלטה מושכלת באם כדאי להסיר נקודות חן אזי מומלץ לדעת רקע מקדים כגון: איזה סוגי נקודות חן קיימים, מה הם הגורמים להופעתן ומה הן השיטות השונות והמומלצות להסרתן. לתשומת לבכם, הסרת נקודות חן צריכה להתבצע בקליניקה מקצועית בעלת ניסיון ומכשור מתאים. ורק לאחר אבחון של רופא עור.
כמו כן, תזכרו שאין באמת שיטות ביתיות בטוחות ויעילות להסרת נקודות חן. מעקב קבוע (באם עצמאי או אצל רופא עור) אחר נקודות חן הינו דבר חשוב וקריטי לגילוי מוקדם של סרטן העור. קופות החולים השונות כגון מכבי וכללית מציעות הסרת נקודות חן מבחינה רפואית במסגרת הקופה, אך הסרות אסתטיות מבוצעות לא במסגרת הקופה ובתשלום. אל תתפתו לקליניקות המציעות מחירים מאוד זולים עבור הסרת נקודות חן. שכן לרוב מדובר בטכנולוגיות מיושנות אשר יכולות לתת לכם את התוצאה שניסיתם להימנע ממנה (צלקות או כוויות). קליניקות אשר מציעות הסרה בטכנולוגיות מתקדמות (כגון לייזר) ואשר מציעות אחריות להסרה מוחלטת יכולות להישקל בחיוב. מומלץ לבצע סקר שוק טרם ההחלטה להסיר במקום כזה או אחר.
רוצים לדעת האם אפשר להסיר את הנקודת חן שמטרידה אתכם בזמן האחרון? צרו עמנו קשר או שלחו לנו תמונה בוואטסאפ ואנו נדאג לכם לכל הפרטים כולל מחיר.
שאלות ותשובות נפוצות בנושא הסרת נקודות חן
רוצים עוד פרטים? מעוניינים בהצעת מחיר בקליק? ניתן גם לפנות אלינו ישירות בוואטסאפ!