הסרת נקודות חן בבית - האם כדאי להסיר? אזהרות, סיכונים והאפשרויות הנוספות

הסרת נקודת חן בבית – דוגמה להמחשת טיפול עצמאי בעור

הסרת נקודות חן בבית -  האם כדאי להסיר? אזהרות, סיכונים והאפשרויות הנוספות

המושג "הסרת נקודות חן בבית" מתייחס למגוון רחב של שיטות "עשה זאת בעצמך" המופצות ברשתות חברתיות, בפורומים ובאתרים שונים, שיטות אלו מבטיחות פתרון קל, מהיר וזול. שיטות אלו נעות משימוש בחומרים טבעיים כביכול, כמו חומץ תפוחים או שום, ועד לשימוש בכימיקלים, מכשירים ביתיים ואף חיתוך או קשירה של נקודת החן. הפיתוי לנסות פתרונות אלו מובן לנו כמובן. שכן הם נראים פשוטים לביצוע, אינם דורשים ביקור אצל רופא, ולעיתים קרובות מוצגים כ"טבעיים" ובטוחים. אך האם הפשטות והזמינות האלו משקפות את המציאות? כפי שנראה בהמשך, התשובה היא חד משמעית לא. הסרת נקודות חן בבית טומנת בחובה סיכונים משמעותיים, הן בריאותיים והן אסתטיים, העולים לאין שיעור על כל יתרון פוטנציאלי.

הרצון של אנשים רבים להסיר נקודות חן מסיבות כאלו ואחרות, יחד עם הזמינות של מידע (ולעיתים מידע מוטעה) באינטרנט ורצון לחסוך בעלויות או בזמן, מובילים רבים לצערנו לשקול או אף לנסות להסיר נקודות חן בעצמם, בבית. נקודות חן הן תופעה עורית נפוצה, ולעיתים הן מהוות שיקול אסתטי או רפואי להסרה. אך האם כדאי לנסות להסירן לבד בבית? מה הסיכונים? במדריך הבא תמצאו את כל מה שחשוב לדעת לפני קבלת החלטה.

האם זה מסוכן? הסיכונים הכרוכים בהסרת נקודות חן בבית

הסכנה המרכזית והחמורה ביותר בהסרת נקודת חן בבית היא אי-אבחון או אבחון עצמי שגוי של נקודות החן. נקודות חן הן אמנם לרוב שפירות, אך חלקן עלולות להיות סרטניות (מלנומה או סוגים אחרים של סרטן עור) או טרום-סרטניות. רק רופא עור, אשר ברוב המקרים יאבחן אף בעזרת דרמטוסקופ (מכשיר הגדלה מיוחד) ולעיתים באמצעות ביופסיה (נטילת דגימה לבדיקה פתולוגית), יכול לקבוע בוודאות את אופי נקודת החן. כאשר אתם מסירים נקודת חן בעצמכם, אתם עוקפים את שלב האבחון הכל כך קריטי הזה. אם נקודת החן שהוסרה הייתה ממאירה, הסרתה בבית עלולה לגרום לכך:

  • לדחות את האבחון והטיפול - הסרה חלקית או שטחית ולא מקצועית עלולה להסתיר את נקודת החן או לגרום לה לצמוח מחדש בצורה שונה, דבר אשר יכול להקשות על אבחון עתידי ואשר יעכב טיפול מציל חיים. מלנומה היא סרטן אגרסיבי, ועיכוב באבחון ובטיפול יכול להיות בעל השלכות קטלניות.
  • להסיר את הראיות - הסרת נקודת חן בבית מונעת אפשרות לבצע ביופסיה ולקבוע באם היה מדובר בנקודת חן ממאירה.
  • הסרה חלקית - שיטות ביתיות אינן מבטיחות הסרה מלאה של כל התאים הסרטניים, מה שמאפשר לתאים אלו בעומק הרקמות של נקודת החן להמשיך להתפתח ולהתפשט.

מעבר לסכנת הסרטן, הסרת נקודות חן ביתית כרוכה בסיכונים נוספים אשר אתם צריכים לשקול כגון:

  • זיהום - שימוש בכלים לא סטריליים או פציעת העור בסביבה ביתית שאינה מבוקרת, עלולה להוביל לזיהומים חיידקיים או פטרייתיים. התפתחות זיהום זה יכול להחמיר את המצב, לגרום לכאב, לנפיחות, לאודם ולהפרשות, ובמקרים חמורים אף לדרוש טיפול אנטיביוטי.
  • צלקות - שיטות ביתיות, במיוחד אלו הכוללות חיתוך, צריבה כימית או קשירה, עלולות לגרום לצלקות מכוערות ובולטות הרבה יותר מאשר כל תוצאה שתקבלו באם ההסרה מתבצעת בקליניקה מקצועית. צלקות אלו יכולות להיות היפרטרופיות (מורמות) או אטרופיות (שקועות), ולגרום לפגם אסתטי חמור הברה יותר מנקודת החן שבפועל הייתה לכם.
  • דימום - ניסיונות לחתוך או לקלף נקודת חן עלולים לגרום לדימום משמעותי, במיוחד אם מדובר בנקודת חן אשר רקמות העור שלה עשירות בכלי דם.
  • כאב - ההליך הביתי עלול להיות כואב, בניגוד להסרה מקצועית המבוצעת לרוב תחת אלחוש מקומי.
  • תגובה אלרגית או כוויה כימית - שימוש בחומרים כימיים, משחות לא מפוקחות או חומרים "טבעיים" חומציים כמו חומץ תפוחים עלול לגרום לתגובות אלרגיות קשות או לכוויות כימיות בעור.

כפי שנוכחתם לדעת הסרת נקודות חן בבית היא פעולה מסוכנת ביותר! הסיכון הגדול ביותר הוא החמצת אבחון של סרטן עור, אך גם הסיכונים לזיהום, צלקות מכוערות, דימום וכאב הם משמעותיים ורציניים.

הסרת נקודת חן בבית באמצעות חומר טבעי – המחשה של טיפול עצמאי
ניסיון להסרת נקודת חן בבית באמצעות חומר טבעי – המחשה לסיכונים הכרוכים בטיפול עצמאי

שיטות נפוצות (ומסוכנות) להסרת נקודות חן בבית

אף על פי שהמגוון של שיטות ביתיות המוצעות להסרת נקודות חן הוא רחב, מגוון ויצירתי, אך רובן ככולן אינן יעילות במקרה הטוב, ומסוכנות במקרה הרע. הנה כמה דוגמאות לשיטות הנפוצות ביותר עבור הסרת נקודות חן בבית והסכנות הכרוכות בהן:

  1. שימוש בחומרי מזון חומציים או מגרי עור (חומץ תפוחים, שום, מיץ לימון, יוד): הסברה המיוחסת לשיטות אלו הינה כי החומציות או החומרים הפעילים בחומרים אלו "שורפים" או "ממיסים" את נקודת החן. בפועל, חומרים אלו עלולים לגרום לגירוי עז, כוויות, דלקות עור וצלקות. הם אינם מסוגלים להסיר את נקודת החן באופן פעיל ויעיל, ובוודאי שאינם מבחינים בין נגע שפיר לממאיר.
  2. קשירת נקודת החן (בחוט דנטלי או בחוט תפירה וכדומה): הרעיון העומד מאחורי שיטה זו הינו חסימת את אספקת הדם לנקודת החן (שיטה מוכרת גם עבור סרחי עור), במטרה לגרום לה לנשור (כמובן ששיטה זו כביכול מתאימה לנקודת חן בולטת ולא שטוחה). מעבר לכך ששיטה זו גורמת לכאב וקשה לביצוע באופן סטרילי, היא עלולה לגרום לזיהום חמור באזור הקשר, להשאיר צלקת וברוב המוחלט של המקרים אינה מסירה את נקודת החן בשלמותה. כפי שציינו, היא אינה מתאימה כלל לנקודות חן שטוחות.
  3. חיתוך, גירוד או שימוש בסכין גילוח: כאן מדובר באחת השיטות המסוכנות ביותר. ניסיון לחתוך או לגרד נקודת חן בבית כמוהו כניתוח עצמי ללא הרדמה, ללא תנאים סטריליים וללא ידע רפואי. הסיכון לדימום בלתי נשלט, זיהום קשה, צלקות מחרידות והסרה חלקית של נגע ממאיר הוא גבוה ביותר.
  4. משחות וקרמים ייעודיים הנמכרים אונליין (Mole Removal Creams): כיום ניתן למצוא משחות רבות המשווקות באינטרנט ומבטיחות להסיר נקודות חן באופן מוחלט. רבות מהמשחות הללו מכילות חומרים כימיים חזקים ולא מפוקחים, כמו חומצות בריכוז גבוה או חומרים קאוסטיים (חומרים הצורבים את רקמות העור). שימוש במשחות אלו עלול לגרום לכוויות כימיות קשות, זיהומים, תגובות אלרגיות וצלקות נרחבות ומכוערות. אין שום דרך לדעת מה בדיוק מכילות המשחות הללו ומה תהיה השפעתן על העור, ובוודאי שאינן מספקות אבחון.
  5. מכשירי "פלזמה פן" (Plasma Pen) ביתיים: מכשירים אלו, המנסים לחקות טיפולים אסתטיים מקצועיים, משתמשים בקשת חשמלית קטנה כדי "לשרוף" רקמות. שימוש לא מיומן במכשירים אלו עלול לגרום לכוויות, שינויי פיגמנטציה (כתמים כהים או בהירים), זיהומים וצלקות. גם כאן, האבחון נעדר לחלוטין.

אז לפי שאתם שואלים את עצמכם - איך להסיר נקודות חן בבית? חשוב שתדעו!! אף אחת מהשיטות הללו אינה מאושרת על ידי משרד הבריאות או מומלצת על ידי רופאי עור. הן כולן מבוססות על מידע לא מבוסס (לא בוצע עליהן מחקר מדעי מקיף), מסורות עממיות (תרופות סבתא וכדומה) או שיווק אגרסיבי, וכולן מתעלמות מהסיכונים הרפואיים המשמעותיים הנלווים להן. לקריאה מקצועית ומעמיקה על נקודות חן חריגות ואבחונן, בקרו באתר האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה לפרטים נוספים.

לסיכום מדוע יש להימנע מהסרת נקודות חן בבית ולפנות לרופא

הפיתוי להסיר נקודת חן בבית באמצעים פשוטים וזולים לכאורה הוא מובן לנו, אך כפי שפורט בהרחבה, הסיכונים הכרוכים בכך גדולים לאין שיעור מכל יתרון אשר קיים. הסרת נקודות חן אינה טיפול קוסמטי פשוט כמו מריטת שיער או מריחת לק ג'ל. הסרת נקודות חן היא הליך מקצועי במהותו, הדורש קודם כל אבחון אצל רופא העור. לכן הדגשנו עבורכם למה לא להסיר נקודות חן בבית. למידע נוסף על חשיבות האבחון המוקדם של נקודות חן חשודות, תוכלו לקרוא באתר האגודה למלחמה בסרטן כאן.

הסכנה המרכזית בהסרת נקודות חן בבית הינה אי ביצוע אבחון של מלנומה או סרטן עור אחר. עיכוב באבחון ובטיפול במקרים אלו עלול להוות סכנת חיים. מעבר לכך, ניסיונות הסרה ביתיים חושפים את המטופל לסיכון גבוה לזיהומים, לצלקות מכוערות וקבועות, לדימום, לכאב ולכוויות. התוצאה האסתטית של הסרה בבית היא כמעט תמיד גרועה יותר מזו המושגת בהסרה מקצועית, ולעיתים קרובות גרועה יותר ממראה נקודת החן המקורית.

לכן, לפי כל מה שציינו התשובה וההמלצה שלנו היא חד משמעית -  לעולם אל תנסו להסיר נקודות חן בעצמכם בבית!! אם נקודת חן כלשהי מדאיגה אתכם, בין אם מסיבה אסתטית, אי נוחות פיזית, או שינוי במראה שלה. פנו לרופא עור לבדיקה וייעוץ מקצועי. בריאותכם ועורכם יקרים מכדי להפקידם בידי "פתרונות קסם" מסוכנים ולא מבוססים. עוד על נקודות חן במאמר מקיף שהכנו עבורכם להסרת נקודות חן.

השאירו פרטים עכשיו – ונחזור אליכם עם כל המידע והצעת מחיר מותאמת

רוצים עוד פרטים? מעוניינים בהצעת מחיר בקליק? ניתן גם לפנות אלינו ישירות בוואטסאפ!